Nafaka Dolar (USD) Olarak Belirlenebilir mi?

Nafaka Dolar (USD) Olarak Belirlenebilir mi?

Ülkemizde yaşanan enflasyon sebebiyle, boşanma davalarında nafakanın Dolar (USD), Euro, sterlin veya pound gibi döviz aracılığıyla belirlenmesi gittikçe artmıştır. Özellikle yabancı ülkede yaşayan ve oranın para birimini kullanan eşler, nafakanın TL olarak belirlenmesi sebebiyle mağduriyetler yaşadığı için son zamanlarda anlaşmalı boşanma davalarında nafaka döviz olarak belirlenmeye başlanmıştır.

Taraflar nafakanın dolar olarak belirlenmesini mahkemeden anlaşmalı boşanma protokolü ile talep edebilir. Yabancı para birimi ile nafaka bağlanabilirse de bunun ancak anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme nafaka ancak TL üzerinden hükmedebilir.

Dolar Olarak Belirlenen Nafakanın İptali İstenebilir mi?

Yargıtay bir kararında yıllar önce yıllık 100.000 ABD doları ile belirlenmiş nafakanın, indirilebilmesi için nafaka yükümlüsünün veya nafaka alacaklısının ekonomik koşullarının olağanüstü değişmesi gerektiğini, sadece dolar kurunun değişmesinin ve enflasyonun nafakanın indirilmesine sebep olarak gösterilemeyeceğine yönelik karar vermiştir.

Yargıtay 2. H. D. 2021/1356 E. 2021/3869 K. sayılı ilama göre; “Davacının boşanma protokolü ile belirlenen yoksulluk nafakasını ödemeyi kabul etmesi sonrasında, aradan geçen zaman içerisinde; davacının ekonomik durumunda olağanüstü bir değişiklik olduğu dosya kapsamındaki sosyal ve ekonomik durum araştırması, tarafların mali durumunu gösterir ve döviz kuru ile enflasyon arasındaki kıyaslamayı içerir bilirkişi raporu, tanık ifadeleri ve sair delillerle ispatlanamadığı gibi; davalının ekonomik durumunda da öngörülemeyen bir halin yaşanmaması karşısında; davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi ile yoksulluk nafakasının Türk Lirasına çevrilerek indirilmesi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.”

Yine Yargıtay önemli başka bir kararında; dövizle ödenen nafakanın sözleşme tarihindeki kurun altında olamayacağına hükmetmiştir.

Yargıtay 2. H. D. 2021/8399 E. 2021/7944 K. sayılı ilama göre; 

“Davacı, 05/04/2015 tarihli rızayı sözleşme ile iştirak nafakasını yardım nafakasına dönüştüren ve 10 yıl süre ile aylık 19.000 USD yardım nafakası ile yardım nafakası dışında eğitim hayatı boyunca 80.000 USD okul masrafının 1 Ağustos tarihinde ödeneceğinin kararlaştırılan sözleşmenin ekonomik durumuna nazaran ağır şartlar içerdiği ve uyarlanması gerektiğini belirtek dava açmıştır, dava ilk derece mahkemesi tarafından reddedilmiştir,

Bölge Adliye Mahkemesi istinaf başvurusunun kısmen kabulü ile uyuşmazlık konusu uzlaşma tutanağının uyarlanmasına, davalı yararına dava tarihinden geçerli olmak üzere Türk Lirası cinsinden aylık 20.000 TL yardım nafakasının davacıdan alınarak davalıya verilmesine karar verilmiş ve bu karar davalı tarafından temyiz edilmiştir

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi; İlk derece mahkemesi ve bölge adliye mahkemesinin de kabulünde olduğu üzere tarafların avukatları eşliğinde kendi hür iradeleri ile imzaladıkları bir sözleşme olup, sözleşmenin şartları incelendiğinde de yardım nafakasını da aşar şekilde özel koşullar içerdiği sabittir. Sözleşmenin imzalandığı tarih ile dava tarihi arasında çok zaman olmaması ve kurda meydana gelecek artışların da olabileceğinin taraflarca öngörülebilir olduğunun kabulü gerekmektedir. O halde sözleşmenin uyarlanması talebinin kabulünde tarafların ekonomik ve sosyal durumları, çocuğun ihtiyaçları, paranın satın alma gücü, uzlaşma tarihinden itibaren değişen kur farkı ve hakkaniyet ilkesinin dikkate alınması doğru ise de sözleşmenin yapıldığı tarihteki kur miktarının altında bir miktara hükmedilmesi doğru olmamıştır. Yine bölge adliye mahkemesi uyarlama gerekçesinde belirlediği miktarı hangi esas ve kriterlere göre hesapladığı konusunda da bir gerekçe belirtmemiş olması da doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir” diyerek sözleşme tarihinin altında olacak şekilde kur belirlenemeyeceğini içtihat etmiştir.

Gaziantep avukat büromuz Gaziantep ve yakın illerde Aile Hukuku ve Boşanma davaları konusunda faaliyet göstermektedir. Detaylı bilgi ve randevu  için 0532 786 0850 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et