Boşanma Davasını Kazanmak için Neler Yapmalıyım?

Boşanma Davasını Kazanmak için Neler Yapmalıyım?

Boşanma aşamasına gelen birçok çift boşanma davasında kendisini neler beklediğini bilmemekte, dilekçeler, deliller ve süreç konusunda yeterli bilgiye sahip olmayıp, sürecin televizyon ekranlarında görüldüğü gibi ilerlediğini düşünmekte, mahkemenin süreci takip edeceğini düşünmektedir. Oysa boşanma sürecini daha genel ifade ile hukuk davalarını mahkeme değil, taraflar takip etmelidir. Hukuk davalarında mahkemeler kendiliğinden araştırma yapmamakta, taraflar davanın takibini yapmakta ve mahkemeyi yönlendirmektedir. Süreç hakkında avukata danışmaktan evvel bilgi sahibi olmak isteyen eşler, boşanma davasını kazanmak için neler yapması gerektiğini internet üzerinden araştırmaktadır. Bu yazıda da kısaca boşanma davasında en önemli detaylar bahsedilecek olsa da mutlaka sürecin takibi uzman boşanma avukatı ile takip edilmelidir.

Boşanma Dava Dilekçesi Ayrıntılı Yazılmalıdır

Çekişmeli boşanma dava dilekçesinde taraflar yaşadıkları ve ispatlayabilecekleri her sorunu dava dilekçesine yazmalıdır. Evlilik içerisinde yaşanan ancak üzerinden uzun süre geçen sorunlar dahi dava dilekçesinde yazılmalıdır. Bu konular zamanaşımına uğrasa dahi mahkemede diğer delillerle desteklendiğinde diğer tarafın kusurlu olduğuna dair kanaat oluşturabilir. Uygulamada boşanma avukatından destek alınmadan adliye çevresinde bulunan arzuhalcilere yazdırılan dava dilekçeleri oldukça eksik olup yarım sayfayı dahi doldurmamakta, sadece anlaşamıyoruz geçinemiyoruz gibi genel ifadeler kullanılmakta ve en önemlisi deliller bile yazmamaktadır. Hal böyle olunca mahkemeler ilk celsede davayı reddetmekte, karşı tarafın avukatı var ise, karşı vekalet ücretine de hükmetmektedir. Bu sebeple dava dilekçesi büyük önem taşımaktadır.

Hangi Olayın Hangi Delille İspatlanacağı Yazılmalıdır

Hukuk mahkemelerinde delillerin neler olduğunu taraflar mahkemeye getirir, ancak taraf delili biliyor ve getirme imkanı yoksa mahkemeye o delilin getirilmesi için ilgili yere yazı yazılmasını isteyebilir. Örneğin, karşı tarafa ait operatör kayıtları mahkeme aracılığıyla dosya arasına alınabilir ya da karşı taraf eşini aldatıyorsa ve otelde kalmışsa, aldatılan eş mahkemeden otel rezervasyonunda farklı birinin yer alıp almadığını sorulmasını isteyebilir ya da darp raporu var ise hastaneye yazı yazılabilir. Bu ve bunun gibi birçok delil mahkeme kanalıyla temin edilebilir. Önemli olan dava dilekçesinde o delile dayanmaktır.

Boşanma Davasından Tanık Çok Önemlidir!

Bazen eşler, nasıl olsa haklıyım aldatıldım tanığa gerek yok düşüncesi ile hareket edebiliyor, ancak diğer taraf tanık ile aksini ispatlarsa haklı olsanız dahi davayı kaybedebilirsiniz. Tanık çoğu davanın en önemli ispatıdır. Tanık olayları tanık dinleten kişiden duyan birisi olmamalı, duyuma değil görgüye dayalı tanıklık yapmalıdır.

Boşanma Davasında Kimi Tanık Olarak Yazmalıyım?

Boşanma davasında tanık olarak, aile içindeki sorunları diğer taraftan duyan ya da bizzat gören kişiler tanıklık yapabilir. Boşanma davasında tanığın anne, baba, teyze, hala veya bir aile dostu olmasında hiçbir sakınca yoktur. Tanığın görgüye dayalı tanık yapması ve hakimin sorduğu sorulara çelişkisiz cevap vermesi davanın seyrini oldukça etkilemektedir. Tanık olarak yazılacak olan kişi ile tanıklık yapmak isteyip istemediği de sorulmalı ona göre yazılmalıdır. Aksi takdirde tanık duruşmaya gelip bilgi sahibi olmadığını söyleyebilir, bu da o tanığı boşuna dinletmek anlamına gelir.

Boşanma Davası Duruşmaları ve Ara Kararlar Takip Edilmelidir.

Mahkeme davayı takip etmeyen duruşmaya mazeretsiz olarak katılmayan davacının davasını düşürür. Yine davalı da duruşmaya katılmazsa kendisini savunamadan dosyanın davacı lehine sonuçlanmasına sebep olur. Bu sebeple duruşmalara eğer vekil yok ise katılım mutlaka sağlanmalıdır.

Duruşma esnasında hakim taraflara bir bilgi verilmesi ya da ücret için kesin süre verebilir. Kesin süreli işlere dikkat edilmelidir. Kesin süreye rağmen mahkemenin istediği bilgiyi vermeyen ya da mahkeme veznesine ücreti yatırmayan kişi o delilden vazgeçmiş sayılır.

Çekişmeli boşanma davaları için Gaziantep uzman boşanma avukatından yardım alınmalıdır. Büromuz Gaziantep’te bulunmakta olup randevu için 0532 786 08 50 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et