Boşanma davaları anlaşma boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ayrılır. Gaziantep’te boşanma davası mahkemeye verilecek bir dava dilekçesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve dosya masraflarının yatırılması ile açılır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarının mutlaka boşanma avukatı ile takibi neredeyse zorunludur.
Gaziantep’te Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Gaziantep’te anlaşmalı boşanma davası anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve her iki tarafın imzasının yer aldığı anlaşmalı boşanma protokolünün Gaziantep nöbetçi aile mahkemesine verilmesi ile açılır. Bu esnada dosya açılış masrafları da dosyasına yatırılır. Mahkeme kalemi ile görüşülerek duruşma günü alınır ve ardından her iki taraf bizzat duruşmaya katılır. Dosya duruşma ardından hemen kapanmamakta Aile mahkemesi 30 gün içerisinde gerekçeli karar yazmaktadır. Her iki eşin de istinaftan feragat dilekçesi vererek dosyayı kesinleştirmesi gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davası için Avukat Gerekir mi?
Hukuk mahkemelerinde istisnalar dışında hiçbir zaman avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları için de avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak özellikle maddi talep içeren ya da tapu devri, ziynet veya para verilmesi gereken anlaşmalı boşanma davalarında avukatın önemi oldukça büyüktür. Örneğin, detaylı anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmaması ileride açılacak yeni bir davanın önünü açar. Anlaşmalı boşanma protokolünde eksiklik olması tarafların ileriki süreçte maddi talepli dava ile karşılaşmasına sebep olur. bu sebeple anlaşmalı boşanma davası için de Gaziantep boşanma avukatından destek alınmasını tavsiye ederiz.
Gaziantep’te Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Gaziantep’te çekişmeli boşanma davası, çekişmeli boşanma dava dilekçesinin ve delillerin Gaziantep nöbetçi aile mahkemesine verilmesi ile açılır. Bu esnada dosya açılış masrafları da dosyasına yatırılır. Çekişmeli boşanma dava dilekçesi yargılama sürecinin bel kemiğidir. Davalı eşin cevap dilekçesi sunmaması halinde mahkeme dava dilekçesindeki talep ve delillere göre yargılamayı yürütecektir. Çekişmeli boşanma dava dilekçesinde yaşanan olaylar hukuki dil çerçevesinde aktarılmalı, bunların ispatı da bildirilmelidir. Çekişmeli boşanmalarda özellikle deliller oldukça önemlidir. Bu deliller atlanmadan dosyaya bildirilmelidir.
Çekişmeli Boşanma Davası için Avukat Gerekir mi?
Hukuk mahkemelerinde istisnalar dışında hiçbir zaman avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çekişmeli boşanma davaları için de avukat tutma zorunluluğu olmamasına rağmen hak kaybı yaşamamak adına neredeyse zorunlu olduğu söylenebilir. Uygulamada avukat tutmayan vatandaşlar, adliye çevresinde bulunan arzuhalci dilekçeleri dava açmakta, daha ilk duruşmasında dava dilekçesinde eksiklik bulunması sebebiyle dava reddedilmektedir. Davalının bu esnada avukat da tutması halinde davalı vekilinin vekalet ücretini eksik dava dilekçesi ibraz etmesi sebebiyle davacı ödemektedir. Yine çekişmeli boşanmada hangi talebin hangi sürede ve nasıl ispatlanacağını boşanma avukatından başkası öngöremez. Bu sebeple çekişmeli boşanma açısından mutlaka Gaziantep boşanma avukatı desteği alınması gerekir.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Döner mi?
Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur mu?