İş Davalarında Arabuluculuk
25.10.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile; ‘iş davalarında zorunlu arabuluculuk’ kurumu getirilmiştir. Bu kanun ile zamanaşımı, dava açmadan önce dava şartı olarak arabulucuya başvurulması, kanun yoluna başvuru süresi gibi birtakım değişiklikler getirilmiştir. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işçi ve işveren alacaklarından kaynaklı diğer alacaklar, işe iade davası gibi konularda dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunlu tutulmuştur. Aksi halde açılan davalar usulden reddedilmektedir. Arabulucuya Gidilmeden Dava Açılması İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3.maddesine göre; İş ilişkisinden kaynaklı işçi ve işveren alacakları ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. İşe İade Davalarında Arabuluculuk başlıklı yazımızı …
Gözaltı ve Tutuklanma Durumunda Kıdem Tazminatı Alınabilir mi?
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesinde “işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” düzenlenmiştir. Bu maddenin 4. Bendinde; “işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17. Maddedeki bildirim süresini aşması” halinde işverenin derhal fesih hakkı olduğu belirtilmiştir. Yani işçi 17. Maddedeki bildirim süresini aşacak şekilde gözaltında kaldıysa ya da tutuklandıysa işveren işçiyi işten çıkarabilir. İşverenin bu sebepten dolayı işçiyi işten çıkarabilmesi için işçinin gözaltında veya tutuklulukta geçirdiği sürenin; *İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olan işçi için 2 hafta, *6 ay – 1,5 yıl arası kıdemi olan işçi için 4 hafta, *1,5 yıl – 3 yıla kadar olan işçi için 6 hafta, …
Kıdem Tazminatı Hangi Şartlarda Verilir?
Kıdem tazminatı, haklı sebep olmaksızın işten çıkarılan ya da haklı sebeple işten ayrılmak zorunda kalan işçiye, işveren tarafından ödenen bir miktar paradır. Bu hak 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde düzenlenmiş olup, işçinin işverene nazaran zayıf konumda bulunmasının önüne geçmek amacıyla düzenlenmiştir. KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI NELERDİR? 1- İş kanununa tabi bir iş sözleşmesi ile çalışılmalıdır. İş sözleşmesi yazılı ya da sözlü olabilir. Uygulamada genellikle sözlü olarak iş sözleşmeleri yapılmaktadır. 2- Aynı işverene ait bir veya birden fazla işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır. 1 yılı doldurmayan işçilerin kıdem tazminatı alma hakları bulunmamaktadır. Kıdem tazminatı almak için önemli olan husus, aynı …