Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Nasıl Boşanabilir?

Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Nasıl Boşanabilir?

Yurtdışında yaşayan eşler nasıl boşanabileceğini merak etmekte, burada hangi hukukun uygulanacağını, davanın nerede açılması gerektiğini, duruşmaya katılım zorunluluğun olup olmadığını, boşanma sürecinde bir fark olup olmadığı sorularına cevap aramaktadır. Bu yazımızda kısaca yurtdışında yaşayan eşten nasıl boşanılabileceği, yurtdışında yaşayan eşlerin nasıl boşanabileceği sorularına değinilecektir.

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması (Tanıma Tenfiz) isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Eşimle Yurtdışında Yaşıyoruz, Gaziantep’te Boşanabilir miyiz?

Eşlerin her ikisinin de boşanmak istemesi, Türk hukukuna göre anlaşmalı boşanmanın daha kolay olması sebebiyle ya da boşanma davasının Türkiye’de bulunan malvarlıklarını da kapsamasının istenilmesi halinde eşler Türkiye’de, yerleşim yerlerinin ya da mutad meskenlerinin olduğu yer mahkemesinde dava açmalıdır. Eşlerin Türkiye’de yerleşim yeri yoksa, davacı eşin Türkiye’de son yerleşim yeri veya hiç yerleşim yeri olmamışsa, Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemeleri yetkilidir. Örneğin daha önce Gaziantep’te yaşayan, daha sonra Almanya’ya taşınan bir eş, boşanma davasını Gaziantep’te açabilir. Burada mutlaka boşanma avukatından yetki konusunda bilgi alınmalıdır.

Yurtdışında Yaşıyorum, Boşanma Davası Duruşmasına Katılmak Zorunlu mu?

Burada boşanma davasının anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma mı olduğuna bakmak gerekir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların duruşmaya katılma ve davayı takip etme imkanı yok ise mutlaka boşanma avukatına vekalet vermelidir. Çekişmeli boşanma davasında eğer tarafın avukatı var ise, tarafın duruşmaya katılmasına gerek kalmaz, dosyayı avukat müvekkili adına takip edecektir.

Ancak anlaşmalı boşanma davası daha farklıdır. Anlaşmalı boşanma davasında tarafın avukatı olsa dahi kural olarak duruşmaya bizzat katılması zorunludur. Aksi takdirde taraflardan birisi bizzat katılmayacaksa, hakimle görüşülmeli ve gelmeyen tarafın mutlaka avukatı olacak şekilde tanık dinletilmelidir. Bu durum çekişmeli dava olarak görünse de anlaşmalı boşanma davası kadar kısa sürecektir.

Eşim Yurtdışında Yaşıyor Nasıl Boşanabilirim?

Türkiye’de yaşayan eş, yurtdışında yaşayan eşten tabi ki boşanabilir. Ancak yurtdışında yaşayan eşin boşanmak istememesi halinde dava çekişmeli olarak açılmalıdır. Yurtdışında yaşayan eşin tebligat adresinin bilinmesi sürecin daha kısa sürmesi açısından önemlidir. Eğer Türkiye’de yaşayan ve boşanmak isteyen eş, diğer eşin adresini bilmiyorsa bulunduğu ülke konsolosluğuna yazı yazılarak adres tespit edilmeli ve tebligat adresi olarak o adres kullanılmalıdır.

Eğer eşlerden her ikisi de boşanmak istiyorsa, bu durumda yurtdışında yaşayan eşin, mutlaka konsolosluktan veya noterden bir boşanma avukatına vekalet vermesi ve dosyada tanık dinletilmesi halinde boşanma kısa sürede sonuçlanmaktadır.

Büromuz boşanma avukatı, tanıma tenfiz avukatı olarak Aile Hukuku davaları konusunda avukatlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi ve randevu için 0532 786 08 50 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et