Boşanma Davası Devam Ederken Alınan Mallar Kime Aittir?

Boşanma Davası Devam Ederken Alınan Mallar Kime Aittir?

2002 yılından itibaren Türk hukuk sisteminde yasal mal rejimi Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi olarak belirlenmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejiminde, evlilik birliği içerisinde edinilen mallar hangi eşin üzerine kayıtlı olursa olsun, her iki eş o mal üzerinde yarı yarıya hak sahibidir. Yasal mal rejimi evlilik ile başlayıp boşanma ile sona erer. Burada boşanma davası açıldıktan sonra alınan mallar, boşanma davası devam ederken satılan mallar, boşanma davası devam ederken edinilen malların kime ait olduğu sorusu akla gelmektedir.

Boşanma davası ile yasal mal rejimi de sona ermektedir. Burada boşanma davasının kesinleşmesi ya da karar verilmiş olması değil, boşanma davasının açıldığı tarih önemlidir. Dolayısıyla boşanma davası devam ederken her ne kadar eşlerin birbirlerine karşı birtakım sorumlulukları devam etse de, boşanma dava tarihinden sonra edinilen mallar o eşin kişisel malı olup ortak mal olarak kabul edilemez. Ancak burada örneğin, boşanma davası açılmadan önce alınan bir araba boşanma tarihine yakın bir tarihte satılmış ve boşanma davası açıldıktan sonra ise yeni araba alınmış ise, arabayı alan eşin önceki alınan ve elden çıkarılan araba için diğer eşe karşı maddi sorumluluğu devam eder.

Boşanma Davası Açılmadan Önce Mal Kaçırılması

Boşanma davası açılmadan önceki son 1 yıl içerisinde üçüncü kir kişi lehine yapılan bağışlar mal kaçırma olarak değerlendirilecektir. Yine herhangi bir süre sınırı olmaksızın, diğer eşin katılma alacağını azaltan devirler, değerinden çok altında olarak satılan mallar mal kaçırma olarak değerlendirilecektir. Bu durumda mal kaçırma sebebi ile mağdur olan eş hemen harekete geçmeli ve diğer tarafın mal kaçırma amacı taşıdığını her türlü delille ispat etmelidir. Bu noktada uzman boşanma avukatından da destek alınmalıdır. Zira bu noktada yapılacak yanlış değerlendirme ve yanlış yol izleme davanın kaybına sebep verebilir. bu konuda Boşanma Davasından Önce ve Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Mal kaçırmayı devirden önce engellemek için, eşler diğer eşin üzerine olan ve oturulan ev için aile konutu şerhi isteyebilir. Yine boşanma davası ile birlikte mal rejimi davası açılarak açılan davada ihtiyati tedbir talebinde de bulunulabilir. Ancak taraf bunlardan birini yapmamış ve diğer taraf eşinden mal kaçırmış ise bu noktada ivedi olarak mal davası açılmalıdır.

Büromuz Gaziantep ve çevre illerde Gaziantep boşanma avukatı olarak hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için randevu alabilirsiniz.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et