Ayrı Odalarda Yatmak Boşanma Nedeni mi?
Evlilik birliğinin kurulması, eşlerin birbirlerine karşı bazı yükümlülükleri de beraberinde getirir. Sadakat yükümlülüğü, çocuklara özenle bakma yükümlülüğü, birlikte yaşama yükümlülüğü gibi hak ve yükümlülükler sayılabilir. Eşlerden birinin süreklilik arz edecek şekilde ayrı odada yatmak istemesi boşanma davalarında kusurlu davranış olarak değerlendirilir, dolayısıyla boşanma nedeni olarak da sayılabilir. Ayrı yatmak isteyen eşin hangi amaçla bunu istediğine de bakmak gerekir. Örneğin sebep diğer eşin ya da kendisinin hastalığı olabileceği gibi cinsel birliktelikten kaçınmak için de odaları ayırmak istemiş olabilir. Aşağıda değineceğimiz Yargıtay kararları incelendiği takdirde ayrı odalarda yatmanın, Yargıtay nezdinde de kusurlu davranış kabul edildiği görülecektir. Yargıtay bir kararında ise, ayrı odalarda …
Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme ve İstinaf
Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olarak sınıflandırılır. Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş olup, şartları gerçekleştiği takdirde çok kısa sürede boşanmayı mümkün kılmaktadır. Öncelikle kısaca anlaşmalı boşanmanın şartlarından ardından anlaşmalı boşanma kararından vazgeçme ve anlaşmalı boşanma kararına itirazın yani istinafın mümkün olup olmadığına bakılacaktır. TMK 166/3. Maddesine göre anlaşmalı boşanmak için; Eşlerin evliliğinin en az 1 yıl sürmesi gerekmektedir. 1 yıldan kısa süren evlilikler çekişmeli boşanma davası kapsamında görülecektir. Eşlerin her ikisi anlaşmalı boşanma için başvuru yapabileceği gibi taraflardan yalnızca birinin dava açması ve diğer eşin bu davayı kabul etmesi yoluyla anlaşmalı boşanmak da mümkündür. Hakim tarafların …
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanma, boşanma iradesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde her iki tarafın da mutabık kalması anlamına gelir. Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. …