Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma, boşanma iradesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde her iki tarafın da mutabık kalması anlamına gelir. Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. Boşanma davası çeşitleri ve çekişmeli boşanma konusunu daha önceki yazımızda incelemiştik, okumak için tıklayın.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

  • Tarafların her ikisi beraber başvuru yaparak dava açabileceği gibi, birinin dava açması, diğerinin açılan davayı kabul etmesi şeklinde de olabilir,
  • Boşanma kararı ve boşanmanın sonuçları üzerinde şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşma sağlanmalıdır,
  • Evlilik birliği en az 1 yıl sürmüş olmalıdır,
  • Tarafların anlaşmalı boşanma celsesine bizzat katılması, hakim huzurunda boşanma ve sonuçları üzerinde anlaştıklarını belirtmeleri gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Belirlenen Şartlara Hakim Müdahale Edebilir mi?

Kural olarak belirlenen şartlara hakim müdahale etmemektedir. Ancak velayet konusu istisna oluşturur. Zira velayet kamu düzenine ilişkin olup, tarafların iradesi ile çocuğun menfaati çatışabilir. Bu durumda hakim belirlenen protokolün dışına çıkarak çocuğun menfaatine uygun olacak şekilde karar verir. Örneğin, henüz bir yaşını doldurmamış bebeğin velayetinin babaya verilmesi protokolde belirlenmesine rağmen hakim velayeti anneye verebilir.

Anlaşmalı Boşanmanın Ardından Nafaka, Velayet veya Mal Rejimi Davası Açılabilir mi?

Velayet davası kamu düzenine ilişkin olup, şartlar oluştuğu takdirde her zaman velayetin değiştirilmesi davası açılabilir. Zira çocuğun menfaati ön plandadır.

Nafaka davası konusunda ise ayrıma gitmek doğru olacaktır. Eğer kişi kendisi değil de çocuğu için nafaka talep edecekse bu dava nafaka verilmesini gerektirir sebepler olduğu takdirde nafakaya hükmedilebilir.

Mal rejimi davası konusunda ise anlaşmalı boşanma protokolüne bakmak gerekir. Eğer protokolde mal rejimine ilişkin açık hüküm yok ise daha sonra yeni bir mal rejimi davası açılabilir. Örneğin, protokolde genel bir ifade ile malların paylaşıldığı belirtilmiş ise daha sonra A… ilçesindeki ev için yeni bir dava açılabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanmaya Nasıl Çevrilir?

Çekişmeli olarak açılan boşanma davasının anlaşmalı olarak tek celsede sonuçlanması pekala mümkündür. Çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanmaya dönmesi için, duruşma öncesi veya duruşma esnasında mahkemeye anlaşmalı boşanma protokolünün sunulması gerekir. Her iki taraf duruşmaya bizzat katılmalı ve boşanma iradelerini sözlü olarak da açıklamalıdır. Ayrıca evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması da şarttır.

Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Her İki Tarafın Bizzat Katılması Gerekir mi?

Her iki tarafın da duruşmaya bizzat katılarak anlaşmalı boşanma iradelerini açıklamaları anlaşmalı boşanmanın olmazsa olmazıdır. Ancak uygulamada duruşmaya katılmayan tarafın avukatı olması ve tanık dinletmesi durumunda tek celsede sonuçlanması mümkündür. Bu takdirde boşanma çekişmeli boşanmaya dönse de anlaşmalı boşanma ile aynı sürede sonuçlanabilmesi mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Temyizden Feragat Etmek Gerekir mi?

Boşanmanın sonuçlarını doğurabilmesi için, boşanma kararının kesinleşmesi gerekir. Kararın kesinleşmesi temyiz yasa yoluna başvurunun ardından olabileceği gibi temyiz hakkına başvurmaktan vazgeçme şeklinde de olabilir. Anlaşmalı boşanma kararı verilmesi ile taraflar zaten her konuda anlaştığı için, gerekçeli kararın yazılmasının ardından temyizden feragat etmek gerekir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Avukat Tutmak Zorunlu mudur?

Tabiki herkes kendi davasını takip etme hak ve hürriyetine sahiptir. Ancak anlaşmalı boşanma sonuçları itibariyle taraflar için bağlayıcı hükümler doğurmaktadır. Örneğin anlaşmalı olarak açtığınız davanız reddedildiği takdirde 3 yıl beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple hak kaybına uğramamak adına mutlaka bir avukattan yardım almak gerekmektedir. Aksi takdirde ileriki dönemlerde mağduriyetler yaşanabilmektedir.

Boşanma ve anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili Gaziantep ve çevresinde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Kararından Vazgeçme ve İstinaf

Boşanma Davalarında Karşı Dava Nasıl Açılır?

Boşanma Davasından Önce ve Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et