Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme ve İstinaf

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme ve İstinaf

Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olarak sınıflandırılır. Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş olup, şartları gerçekleştiği takdirde çok kısa sürede boşanmayı mümkün kılmaktadır. Öncelikle kısaca anlaşmalı boşanmanın şartlarından ardından anlaşmalı boşanma kararından vazgeçme ve anlaşmalı boşanma kararına itirazın yani istinafın mümkün olup olmadığına bakılacaktır.

TMK 166/3. Maddesine göre anlaşmalı boşanmak için;

  • Eşlerin evliliğinin en az 1 yıl sürmesi gerekmektedir. 1 yıldan kısa süren evlilikler çekişmeli boşanma davası kapsamında görülecektir.
  • Eşlerin her ikisi anlaşmalı boşanma için başvuru yapabileceği gibi taraflardan yalnızca birinin dava açması ve diğer eşin bu davayı kabul etmesi yoluyla anlaşmalı boşanmak da mümkündür.
  • Hakim tarafların iradelerinin özgürlüğü konusunda değerlendirme yapmalı ve iradeyi sakatlayan bir hususun olmadığına kanaat getiriyorsa boşanma kararı verecektir.
  • Nafaka, tazminat ve velayet gibi konularda tarafların yaptığı anlaşmayı hakim uygun bulmalıdır, hakim protokol hükmünü uygun bulmadığı takdirde gerekli düzenlemeyi önerecek ve eşler kabul ediyorsa anlaşmalı boşanma kararı verecektir.

Anlaşmalı boşanma hakkında daha detaylı bilgi için “Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Kararından Vazgeçme

Burada anlaşmalı boşanma duruşmasının yapılması ve kısa kararla anlaşmalı boşanmaya mahkemece karar verilmesi ile henüz duruşma yapılmadan tarafların anlaşmalı boşanma kararından vazgeçmesi olarak iki ayrı durum söz konusu olabilir. İki durum ayrı ayrı incelenmelidir.

1-Henüz anlaşmalı boşanma duruşması yapılmadan anlaşmalı boşanmaktan vazgeçme;

Bu durumda taraflar anlaşmalı boşanmaya kendi aralarında karar vermiş ve bu konuda mahkemeye başvurmuşlar. Bizzat veya avukat aracılığıyla yapılan bu başvuruda dava türü olarak anlaşmalı boşanma seçilir ve anlaşmalı boşanma dilekçesinin eki olarak anlaşmalı boşanma protokolü de sunularak anlaşmalı boşanma duruşma günü alınacaktır.

Ancak taraflardan biri örneğin diğer eşin kendisini aldattığını öğrenmesi halinde ya da tamamen sebepsiz olarak davanın anlaşmalı değil çekişmeli devam etmesini isteyebilir. Her ne kadar anlaşmalı boşanma protokolü imzalansa ve mahkemeye de duruşma öncesinde sunulsa da taraflar anlaşmalı boşanmak zorunda değildir, duruşmaya gelerek bu durumu belirtir ve davanın çekişmeli görünmesini isteyebilir.

2- Anlaşmalı boşanma duruşmasından sonra anlaşmalı boşanmadan vazgeçme

Eşler anlaşmalı boşanma duruşmasına katılmış; anlaşamadıklarını, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını belirtmişler ve bu sebeple boşanmak istediklerini belirtmişlerse, hakim anlaşmalı boşanma protokolünü uygun buluyorsa tarafların anlaşmalı boşanmalarına karar verecektir. Bu duruşmada mahkeme hakimi kısa kararla tarafların anlaşmasına karar verir. Daha sonra yaklaşık bir ay içerisinde mahkeme tarafından gerekçeli karar yazılacaktır.

Taraflar anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesini istiyorsa gerekçeli kararın yazılmasından itibaren kalemden elden tebliğ alarak ve istinaftan feragat dilekçesi vererek kararın bir an önce kesinleşmesini sağlayabilir. Ya da gerekçeli kararın kendisine tebliğinden itibaren istinaf süresi içerisinde yine istinaftan feragat dilekçesi verebileceği gibi sürenin dolmasını da bekleyebilir. Bu durumlarda dosya kesinleşecektir. Kesinleşen anlaşmalı boşanma dosyasından feragat mümkün değildir.

Anlaşmalı boşanma kararı henüz kesinleşmeden taraflar mahkeme kalemine vereceği istinaf dilekçesi ile karara itiraz edebilir. Anlaşmalı boşanma duruşması gerçekleşse ve gerekçeli karar yazılsa dahi, dosya kesinleşmeden bu karar taraflarca Bölge Adliye Mahkemeleri’ne istinaf incelemesi için gönderilebilir. Yargıtay’ın yerleşik görüşü de bu şekildedir.

Büromuz boşanma ve anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili Gaziantep ve çevresinde Gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Boşanma Davasından Feragat Eden Yeniden Dava Açabilir mi?

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Boşanma Davalarında Af ve Affetmiş Sayılma 

Facebook Kayıtları Boşanma Davasında Delil Olabilir mi?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et