Taahhüdü İhlal Cezası ve Taahhüdü İhlal Beraat Sebepleri
Taahhüdü ihlal nedir? Taahhüdü ihlal beraat sebepleri nelerdir? İcra hukukunda, hakkında icra takibi başlatılmış borçlunun, icra müdürlüğüne giderek, borcunu belirli vadelerle ödeyeceğini beyan etmesine icra taahhüdü denir. Hukukumuzda, borçlu hakkında sözleşmeden kaynaklanan bir borçtan dolayı hapis cezasına hükmedilemese de, borçlunun geçerlilik şartlarını taşıyan icra taahhüdü vermesi halinde tazyik hapsi söz konusu olacaktır. Bu konuda Hesap İşletim Ücret İadesi Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. İcra Taahhüdü Nasıl Yapılır? İcra taahhüdü hazırlanırken iki yol vardır. Alacaklı ve borçlunun kendi aralarında anlaşmaları, şartlarını ödeme miktarını uzlaşarak belirlemeleri halinde icra müdürlüğünde icra taahhüdü verilebilir. Ya da borçlu İİK 111. maddesine göre, alacaklının …
Ödenmeyen Senedin İcraya Verilmesi
Ticari ilişkilerde sıklıkla kullanılan ödeme yöntemlerinden biri de senettir. Senet, senet borçlusu için ödeme ve vade kolaylığı sağlasa da, alacaklı açısından ödememe sorunu ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşan alacaklı ödenmeyen senedin tahsili yollarından birini tercih ederek, senedi icraya verecektir. Alacaklı, senedi vadesi gelmeden bankaya vererek iskonto ile kısmi ödeme alabileceği gibi, vadesi gelen senedi icraya vererek de borcu tahsil edebilir. Senette Yazması Gerekenler Bir senedin geçerli olabilmesi için senette zorunlu unsurlar bulunmalıdır. Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde …
Haczi Uygun Olmayan Mallar Nelerdir?
Herhangi bir borç ilişkisinde, hem alacaklı taraf hem de borçlu taraf, objektif bir denge oturtularak korunmak zorundadır. Yazımızın da konusunu oluşturan “haciz”, aslında tamamen bu amaca hizmet etmektedir. Bir özel hukuk gerçek veya tüzel kişisi, yasa gereği ya da tarafların karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamaları ile kurulmuş bir sözleşme hükmü uyarınca ödemekle yükümlü olduğu borcu ödemez ve bundan dolayı alacaklıya bir mağduriyet yaşatırsa, alacaklının hakkı, icra ve iflas hukukunun koruması altındadır. Bu konuda Ödenmeyen Senedin İcraya Verilmesi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Buna göre, alacaklı olan gerçek veya tüzel kişi, borcunu ödememiş olan özel hukuk gerçek veya tüzel kişisine karşı, …
Üçüncü Kişi Lehine İpotek Nedir?
İpotek, alacaklının mevcut ya da doğması muhtemel alacağını güvence altına almak amacıyla kurulan ayni bir teminattır. İpotekli taşınmazın sahibinin alacaklı-borçlu dışında başka bir kişi olmasında kanuni bir engel bulunmamaktadır. Dolayısıyla borçlunun mutlaka ipotekli taşınmazın sahibi olması gerekmez. Bir kişi borçlusu olmadığı bir borç için kendi taşınmazını ipotek ettirebilir. Uygulamada bu duruma üçüncü kişi lehine ipotek denilir. Bu konuda İpoteğin Fekki Davası başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Borç Ödenmediği Takdirde Ne Olur? İpotek ilişkisine temel teşkil eden borç ödenmediği takdirde ipotekli taşınmazın icra yolu ile satılarak, borcun tahsili sağlanacaktır. İpotekli taşınmazın borçlu olmayan üçüncü bir kişinin mülkiyetinde olması satış suretiyle alacağın …