Anlaşmalı Boşandım, Velayet Davası Açabilir miyim?

Anlaşmalı Boşandım, Velayet Davası Açabilir miyim?

Boşanma davalarında, maddi tazminat, manevi tazminat ve boşanma hakkında verilen kararlar kesin karardır. Ancak bunların dışında nafaka ve velayete ilişkin kararlar ise kesin karar olmayıp, şartlar değiştiği takdirde her zaman dava açılabilir.

Anlaşmalı olarak boşanan anne ya da baba bir zaman geçtikten sonra, maddi manevi olarak kendini toparlamış, artık çocuğun bakım ve gözetimi konusunda motivasyon sağlamış olabilir. Bu gibi durumlarda daha önce anlaşmalı boşanmada velayeti diğer tarafa bırakan eş, yeni bir velayetin değiştirilmesi davası açabilir.

Velayet Değiştirilmesi Davasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Velayetin değiştirilmesi davasında mahkemenin önceliği çocuğun üstün yararı olacaktır. Mahkeme tarafların talepleri ve iddialarını değerlendirecek, çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimi için en doğru kararı vermeye çalışacaktır. Velayetin değiştirilmesi davalarında mahkemeler aşağıdaki hususlara dikkat etmektedir:

  • Çocuk ile velayet davasını açan ebeveyn arasındaki ilişkiye önem vermektedir. Çocuk velayeti isteyen anne ya da babaya yabancı ise yanında mutlu olmadığını beyan etmişse, ya da velayeti isteyen tarafın çocuğa zarar verdiği, ihmal ettiği ispatlanmışsa dava reddedilir. Aksi durumda halihazırda velayet sahibi eşin aynı davranışlarda bulunması halinde ise dava kabul edilecektir.
  • Çocuğun okul çevresi, arkadaşları aile yaşantısı velayet davalarında önem verilen bir diğer husustur.
  • Çocuğun birlikte kaldığı ebeveynin yaşantısının çocuk için uygun olup olmadığı da mahkemece değerlendirilecektir.
  • En önemlisi çocuk 8 yaşından daha büyükse, artık kendisini ifade edebilecek kabiliyeti bulunuyorsa pedagog eşliğinde çocuğa sorulmalıdır. Çocuk anne ya da babayı istiyorsa ve bu durum çocuğun menfaatine de aykırı değilse çocuğun düşüncesine üstünlük sağlanır.
Velayetin Değiştirilmesi Davalarında Geçici Velayet Alınabilir mi?

 

Geçici velayet, velayet davasının açılmasından sona ermesine kadar olan süreçte çocuğun velayetini almak anlamına gelir. Velayetin değiştirilmesi davalarında, dava konusu doğrudan velayet olduğu için ve mevcut durumda çocuk üzerinde velayet sahibi olan anne baba olduğu için mahkemeler bu talebi çoğunlukla reddetmekte, dava sonucuna göre velayete karar vermektedir.

 Velayetin Değiştirilmesi Davalarında Nafaka İstenir mi ?

 

Velayetin değiştirilmesi davasında nafakaya karar verilmesi veya nafakanın kaldırılması talep edilebilir. Örneğin, velayeti annede olan bir çocuk için, baba velayet davası açmış ve çocuk için de nafaka ödüyorsa, açtığı velayet davasında nafakanın kaldırılmasını isteyebileceği gibi diğer taraftan çocuk için nafaka da talep edebilir.

Velayetin Değiştirilmesi Anlaşmalı Olur mu?

 

Velayetin değiştirilmesi davası mahkemenin araştırma yapması gereken özel bir davadır. Mahkeme çocuğun menfaatini araştırmalıdır. Ancak uygulamada eğer halihazırda velayet sahibi olan eş, diğer tarafa velayeti vermek istiyor, diğer eş de almak istiyorsa, mahkeme ile önceden konuşmak şartı ile tek celsede sonuçlanması mümkündür.

Velayetin Değiştirilmesi Davası Yetkili Mahkeme

 

Velayetin kaldırılması veya değiştirilmesi davası, davalı tarafın ilgili kişi olması nedeniyle davalının oturduğu yer mahkemesinde açılabilir. Velayetin kaldırılması veya değiştirilmesi davası, talepte bulunan davacının oturduğu yer mahkemesinde de açılabilir.

Velayetin Değiştirilmesi Davası Görevli Mahkeme

 

Müşterek çocuğun velayetini almak adına açılacak olan velayet davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde görevli olan mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Velayet davaları hakkında detaylı görüşme için 0532 786 08 50 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et