Boşanma Davalarında Velayet Kime Verilir?

Boşanma Davalarında Velayet Kime Verilir?

Boşanma aşamasına gelen birçok anne baba, çocuğundan ayrı kalmak istememekte, çocuğun velayetini kendisi almak istemektedir. Boşanma davalarında velayetin kime verileceği her somut olayın içeriğine göre değişebilmekle birlikte, bazı özel durumlarda velayetin anneye ya da babaya verilmesi gerektiği de su götürmez bir gerçektir.

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilmez?

 

Örneğin, yeni doğmuş veya henüz daha 1 yaşında olan anne sütü ile beslenen çocukların velayeti anneye verilmektedir. Boşanma davasında baba, annenin kendisini aldattığını veya ağır kusurlu olduğunu ispat etse de müşterek çocuk annenin kusurundan bağımsız değerlendirilecek, çocuğun üstün yararına göre annenin yanında kalması gerekecektir.

Babanın çocuk ile ilgilenmemesi, çocuğa zarar vermesi dövmesi, çocuğu hor görmesi veya aşağılaması, çocuğa hakaret etmesi, çocuğu ihmal etmesi, babanın alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sebepler var ve anne bunları ispatlayabiliyorsa çocuğun velayeti babaya değil, anneye verilir.

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?

 

Annenin çocuğu dövmesi, zarar verici eylemlerde bulunması halinde, her ne kadar çocuk daha bebek olsa ve anne bakım ve sevgisine muhtaç olsa da velayet anneye değil babaya verilir. Boşanma davasında çocuğun velayetini ısrarla anne istese dahi, baba bu durumları ispat ederse velayet kendisine verilecektir.

Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına karşılık verememesi, ona uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, çocuğu ihmal etmesi, annenin alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sebepler varsa, baba bu durumları tanık, fotoğraf vs. delil ile ispat ederse velayet babaya verilir.

Çocuğun Velayetini Nasıl Alabilirim?

 

Boşanma davalarında velayet açısından önemli olan her zaman ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARIDIR. Çocuğun alışkın olduğu çevresinden uzaklaşmaması, sosyal açıdan bir kaybının olmaması, gerek duygusal gerek zihinsel gelişimine katkıda bulunulabilmesi gibi birçok faktör velayet kararında önemli olacaktır.

Yargıtay kararlarına göre, 8 yaş ve üzeri çocukların, kendini ifade edebilme becerisi olduğu için, bu yaştaki çocuklara, hangi ebeveynin yanında kalmak istediği mutlaka sorulmalıdır. Çocuğun üstün yararına aykırı değilse, çocuğun istediği ebeveyne velayet verilir. 8 yaş ve üzeri çocuklara mahkemece kimin yanında kalmak istediği sorulmamışsa, bu durum istinaf mahkemesince kararın bozulması sebebidir.

Büromuz Gaziantep ve çevre illerde Gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

 

 

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et