Boşanma davası, tevzi işlemleri, harç ve gider avansının ödenmesi ve aile mahkemesine verilecek DAVA DİLEKÇESİ ile başlar. Dava dilekçesinin içeriği oldukça önemlidir. Zira dava dilekçesinde belirtilen talepler dışında, ileride başka talepte bulunulamaz.
Dava dilekçesi, davalıya mahkemece tebliğ edildikten sonra davalının 2 hafta cevap dilekçesi verme süresi bulunmaktadır:
Davalı eğer 2 hafta içerisinde cevap dilekçesi sunmasa, mahkeme dilekçe aşamasını sonlandırarak yargılama aşamasına geçer ve duruşma günü verir. Davalının süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmaması halinde, davacı sadece dava dilekçesindeki taleplerini öne sürebilir, bu talep ve iddialarını genişletemez. Örneğin, dava dilekçesinde davacı sadece “boşanma” talep etmiş, davalı da dilekçe vermemişse, davacı artık ziynet alacağı, maddi manevi tazminat, nafaka ve velayet talebinde bulunamayacaktır, bunları da isteyen davacı ayrı bir dava açmalıdır. Çünkü talep dava dilekçesi ile sınırlıdır.
Eğer davalı 2 hafta içerisinde cevap dilekçesi sunmuş ise, davacıya davalının cevap dilekçesi mahkemece tebliğ edilecektir. Davacının, tebliğden itibaren cevaba cevap dilekçesi yani 2. dava dilekçesi verme hakkı bulunmaktadır. Örneğin, davacı yukarıdaki örnekteki gibi dava dilekçesinde sadece “boşanma” talebinde bulunmuş ise, davalının dilekçe vermesi sebebiyle, davacı ikinci defa vereceği dilekçeyle, taleplerini değiştirebilir. Davacı cevaba cevap dilekçesiyle, boşanmanın yanında nafaka, tazminat veya ziynet talebinde bulunabilir.
Boşanma davalarının bel kemiğini dilekçeler oluşturmaktadır. Taraflar dilekçelerinde belirtmedikleri iddiaları, haklı olsalar ve ispat etseler dahi mahkeme dikkate almayacaktır.
Gaziantep Boşanma Avukatı
Boşanma davaları ve diğer özellikle hukuk davalarında taraflar kendi delillerini kendileri getirir. Mahkeme sadece tarafların iddia ve savunmaları ile bağlıdır, mahkemelerin kendiliğinden araştırma yetkisi boşanma davalarında bulunmamaktadır. Bu sebeple davanın devamında haklı iken haksız duruma düşmemek için mutlaka uzman boşanma avukatı ile çalışılmalıdır.
Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu mu?
Tabiki hukuk davalarında avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak hakkın korunması, yargılama aşamasındaki gerek usuli gerek somut bilgiler sebebiyle mutlaka boşanma avukatı aracılığıyla dava takip edilmelidir. Boşanma davalarında haklı olmanız değil, haklı olduğunuzu ispatlamanız önemlidir.
Büromuz Gaziantep ve çevre illerde Gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.