Deprem Sigortası Tazminatı (DASK) Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Deprem Sigortası Tazminatı (DASK) Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

6 Şubat Kahramanmaraş-Gaziantep depremleri , ülke tarihimizin en büyük depremleri  olup, başta Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Nurdağı ve İslahiye olmak üzere maalesef 10’a yakın şehirde çok fazla can kaybı yaşanmıştır. Bu depremler sebebiyle yıkılan binalarda birçok insanımız ya hemen ya da yapılan geç kurtarma çalışmaları sebebiyle günler sonra can vermiştir. Özellikle bu bölgelerde yaşayan insanlar için, yaşanan bu facianın; hayatlarında bir dönem noktası haline gelmesi kaçınılmazdır. Böylesine bir felaketin her ne kadar hasara yol açmaması kaçınılmaz ise de, uzmanlar tarafından da sık sık belirtildiği gibi “deprem değil bina öldürür”. Yaşanan bu tedbirsizliklerde ve ihmallerde yer alan sorumluların bir an önce cezalandırılmasını umuyoruz.

Bu yazımızda kısaca deprem sigortası diğer adıyla DASK ve konut sigortasından, başvuru yollarından ve teminat miktarlarından bahsedilecektir.

DASK Nedir?

Dask 1999 Depremleri sonucunda yaşanan ihtiyaçlar doğrultusunda yürürlüğe giren bir korumadır. Dask bir tercih değil zorunluluktur. Günlük hayatta her ne kadar can kaybı yaşanmaması hepimizin önceliği ise de, hayat geride kalanlar için devam etmektedir. Bu sebeple malvarlığımızın da teminat altına alınması hayatın gerçeklerindendir. Ülkemizde Dask en sık, elektik su vb abonelikler alınırken, ev alım satımında yapılmaktadır. Bu sebeple birçok evin deprem sigortası dahi bulunmadığı için bu teminattan da faydalanamaz. Dask sadece DASK poliçesi olan evler için geçerlidir.

Dask sadece deprem sebebiyle binada meydana gelen zararları karşılamaktadır. Dask için her ne kadar süre şartı önceki tarihlerde olsa da, yaşanan bu büyük felaket sebebiyle yapılan açıklamada, DASK’a başvuru için süre şartı bulunmadığı belirtilmiştir.

DASK ve Konut Sigortası Nedir?

Dask bir zorunluluk iken, konut sigortası tercihtir. Dask başlı başına ayrı bir kurum aracılığıyla yapılmakta ise de konut sigortası özel sigorta şirketleri aracılığıyla yapılmaktadır.

Dask’ın kapsamı sadece deprem sebebiyle meydana gelen bina zararlarıdır. Konut sigortası ise, deprem yangın, hırsızlık, heyelan vs. bireysel ihtiyaç ve taleplerle teminat kapsamı belirlenir. Dask ev eşyalarını kapsamamakta ise de ek teminat dahilinde sigorta varsa, teminat bedeli kadar eşyada meydana gelen zararda kapsamaktadır. Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi süresi 1 yıldır. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekmektedir.

Kolon kesilerek taşıyıcı sitemi zayıflatılan binalarda deprem kaynaklı hasar sonucunda tazminat ödemesi yapılır mı?

Kolon kesiminde sigortalıların kastı veya bilgisi olmayabileceğinden hareketle, DASK tarafından tazminat ödemesi yapılır. Akabinde bu duruma sebep olan kişi ve kişilere dava yolu ile tazminat rücu edilir.

Kiracı kendi adına DASK yaptırabilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını “Sigorta Ettiren” sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.

DASK için En Fazla Ne Kadar Ödeme Yapılır?

DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL‘dir.

Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir.

Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortanızın olması gereklidir.

Dask Tazminatına Nasıl Başvuru Yapılır?

Alo 125, E-devlet ve DASK internet sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et