İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi Ve 2025/8 Sayılı Yeni Genelge

İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi Ve  2025/8 Sayılı Yeni Genelge

2025/8 Sayılı Genelge ile 2013/11 Sayılı Genelge’de değişiklik yapılmış ve arabuluculuk tutanağı ile, işten çıkış kodunun değiştirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

İşveren, işçinin işten ayrılmasının akabinde, işçinin hangi sebeple iş sözleşmesinin sona erdiğini SGK’ya bildirmek zorundadır. İşveren, işçinin hangi kanun maddesine dayanarak çıkarıldığını, işten ayrılmanın akabinde 10 gün içerisinde düzenleyeceği işten ayrılış bildirgesi ile bildirir. İşveren, bazı durumlarda işten çıkış kodunu yanlış bildirmiş ise yine aynı 10 gün içerisinde kodu değiştirme hakkına sahiptir. Ancak uygulamada işveren çoğu zaman işten çıkış kodunun değiştirmeye yanaşmamaktadır. Bunun sebebi, uygulanacak idari ceza olabileceği gibi, çoğu zamanda işçinin daha sonra açması muhtemel kıdem ve ihbar gibi feshe bağlı alacak haklarının önüne geçmektir.

Uygulamada, işçi ve işveren arabuluculuk yolu ile anlaşmaya vardığında, işçi İŞKUR’a ve SGK’ya elindeki arabulucu son tutanağını götürmekte, eğer İŞKUR tutanağı kabul ederse kod değiştirilmekte ve işçi işsizlik maaşı alabilmekte idi. Ancak çoğu şehirdeki İŞKUR kurumları, bu konuda kanunda ve genelgede açıklık olmadığı gerekçesi ile kodu değiştirmemekte, netice olarak işçi mağdur edilmekte idi.

2025/8 sayılı genelge ile bu durumun önüne geçilmiş, SGK’nın işçinin başvurusu halinde, kodun değiştirmesi gerektiği belirtilmiştir. İlgili genelge aşağıda yer almaktadır.

İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi Ve  2025/8 Sayılı Yeni Genelge
İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi Ve 2025/8 Sayılı Yeni Genelge

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et