Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Eşler boşanma kararı almasının ardından ayrı evlerde hatta ayrı şehirlerde yaşayabilmektedir. Bu durumda olan eşler, “boşanma davası nerede açılır?” sorusunu sorabilmektedir. Boşanma davalarının nerede açılacağı konusu yetkiye ilişkin bir konudur.

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davalarında genellikle kadın eş, boşanma aşamasında ortak konuttan ayrılarak kendi anne babasının evine dönmektedir. Müşterek konuttan ve dolayısıyla ikamet adresinden ayrılan eş, farklı şehre gittiğinde boşanma davasının nerede açılması gerektiği sorusu ile karşılaşılır.

Türk Medeni Kanunu’na göre;

Yetki

Madde 168- “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir”

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, boşanma davası;

-eşlerden birinin yerleşim yeri adresi veya
-son 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılacaktır.

Her ne kadar kanunda boşanma davasının nerede açılması gerektiği açıkça düzenlenmişse de bu yetki kesin yetki değil seçimlik yetkidir. Boşanma davalarında yetki kamu düzenine ilişkin olmayıp, mahkeme kendiliğinden dikkate alamaz, yetki itirazında bulunulması gerekir. Karşı tarafın yetki itirazında bulunmaması halinde dava, her ne kadar ikamet ya da son altı aydır beraber oturdukları yer mahkemesinde açılmamış da olsa açılan mahkemede görülmeye devam edecektir. Örneğin; davacı ve davalının yerleşim yeri Gaziantep, son altı aydır birlikte oturdukları adres Gaziantep, ancak davacı davayı İzmir’de açmışsa; davalı yetki itirazında bulunmadığı takdirde dava İzmir’de görülmeye devam edecektir.

Boşanma Davalarında Yetkiye İtiraz

Boşanma davalarında yetki seçimlik yetkidir. Mahkeme resen dikkate almaz, davalının yetki itirazında bulunması gerekmektedir. HMK’ya göre yetki itirazı, cevap dilekçesi ile birlikte ileri sürülebilir. Ancak mahkemenin yetkili olmadığını belirterek itirazda bulunan davalı, yetkili mahkemenin neresi olduğunu da itirazında belirtmelidir. Akdi takdirde sadece mahkeme yetkili değildir demek yeterli kabul edilmez. Yetkili mahkemenin de itirazda belirtilmesi gerekmektedir.

Büromuz boşanma davaları ve Aile Hukuku’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar hakkında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Anlaşmalı Boşanmada Vazgeçme ve İstinaf

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması ve Yeni KHK

Boşanma Davalarında Karşı Dava Nasıl Açılır?

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et