Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur mu?

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur mu?

Boşanma davaları anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma davası olarak açılabilir. Anlaşmalı boşanabilmek için, eşlerin boşanma konusunda ve boşanmanın ferileri olan; velayet, nafaka, tazminat vs. anlaşmaları gerekmektedir. Çekişmeli boşanmada ise taraflar bu konularda anlaşamadıkları için çekişmeli boşanma davası açmaktadır.

Eşim Boşanma Davası Açtı Ben Boşanmak İstemiyorum

 

Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır. Örneğin, diğer eşin kendisini aldattığını, şiddet uyguladığını, kendisine karşı aile birlikteliğine aykırı davranışlar sergilediğini iddia ederek, bu durumları tanık dahil her türlü delille ispat etmelidir. Mahkeme hakimi, eşin iddiasını ispatlaması halinde, diğer eş istemese dahi boşanmaya karar verecektir. Boşanma davalarında kusurlu davranışları sayı olarak saymak mümkün olmamakla birlikte, örnekler için Boşanma Davalarında Kusur isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Erkek Boşanma Davası Açar Kadın İstemezse Ne Olur?

 

Boşanmak istemeyen kadın ya da erkek davalı, boşanmak istemediğini, eşi ile mutlu olduğunu, bu evliliğin sona ermesinde asıl kusurlu tarafın davacı eş olduğunu ispat etmeli, cevap süresi içerisinde bu yönde kendini savunmalıdır. Mahkeme davalının haklı olduğunu düşündüğü takdirde davayı reddeder. Davalının bir diğer savunması ise, davacının dilekçesinde belirttiği olayların gerçekleştiğini, ancak bu olaylardan sonra barıştıklarını birlikte yaşadıklarını, dolayısıyla af kapsamında değerlendirilmesi gerektiği olacaktır.

Eşlerden Birisi Boşanmak İstemezse Dava Reddedilir mi?

 

Eşlerden birisinin boşanmak istemesi davanın devam edebilmesi ve yargılama yapılması için yeterlidir. Diğer eşin boşanmayı kabul etmemesi başlı başına red sebebi olmayıp, dava sadece buna dayanarak reddedilmez.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Eşlerden Birisi Boşanmak İstemezse Ne Olur?

 

Anlaşmalı boşanma davası için, tarafların her konuda uzlaşması gerekmektedir. Tarafların boşanma veya velayet, nafaka, tazminat vs. anlaşamaması halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak devam edecek, mahkeme davacı tarafa davaya bu yönde dilekçe sunması için süre verecektir.

Eşim Boşanmak İstemiyor, Dava Ne Kadar Sürer?

 

Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.

Boşanmak isteyen ya da istemeyen eşin, bu yönde bir avukattan hukuki destek alması, davanın seyri açısından oldukça önemlidir. Velayet davaları hakkında detaylı görüşme için 0532 786 08 50 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Gaziantep’te Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et