Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak açılabilir. Çekişmeli boşanma davaları tarafların boşanma veya boşanmanın ferisi niteliğinde bulunan konularda anlaşamaması üzerine açılan, uzun süren davalardandır. Ancak anlaşmalı boşanma davası çok kısa sürede sonuçlanır, böylelikle taraflar da bu zor dönemi daha çabuk atlatmış olurlar. Anlaşmalı boşanma davaları hakkında doğru bilinenler ve yanlış bilinenler vardır. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası ile ilgili merak edilen konulara yer verilmiştir. Anlaşmalı boşanma davalarında da mutlaka uzman boşanma avukatından hukuki yardım ve destek alınmalıdır. Anlaşmalı Boşanma Şartları Anlaşmalı boşanma Medeni Kanun’da 166/3 maddesinde yer almaktadır. Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların anlaşabilmesi yetmemekte, kanunen bazı …
Boşanma Davası Nerede Açılır?
Eşler boşanma kararı almasının ardından ayrı evlerde hatta ayrı şehirlerde yaşayabilmektedir. Bu durumda olan eşler, “boşanma davası nerede açılır?” sorusunu sorabilmektedir. Boşanma davalarının nerede açılacağı konusu yetkiye ilişkin bir konudur. Boşanma Davası Nerede Açılır? Boşanma davalarında genellikle kadın eş, boşanma aşamasında ortak konuttan ayrılarak kendi anne babasının evine dönmektedir. Müşterek konuttan ve dolayısıyla ikamet adresinden ayrılan eş, farklı şehre gittiğinde boşanma davasının nerede açılması gerektiği sorusu ile karşılaşılır. Türk Medeni Kanunu’na göre; Yetki Madde 168- “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir” Kanun maddesinden de …
Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme ve İstinaf
Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olarak sınıflandırılır. Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş olup, şartları gerçekleştiği takdirde çok kısa sürede boşanmayı mümkün kılmaktadır. Öncelikle kısaca anlaşmalı boşanmanın şartlarından ardından anlaşmalı boşanma kararından vazgeçme ve anlaşmalı boşanma kararına itirazın yani istinafın mümkün olup olmadığına bakılacaktır. TMK 166/3. Maddesine göre anlaşmalı boşanmak için; Eşlerin evliliğinin en az 1 yıl sürmesi gerekmektedir. 1 yıldan kısa süren evlilikler çekişmeli boşanma davası kapsamında görülecektir. Eşlerin her ikisi anlaşmalı boşanma için başvuru yapabileceği gibi taraflardan yalnızca birinin dava açması ve diğer eşin bu davayı kabul etmesi yoluyla anlaşmalı boşanmak da mümkündür. Hakim tarafların …
Boşanma Davalarında Af Ve Affetmiş Sayılma
Türk Medeni Kanun 166/1 maddesine göre, boşanma davası açılabilmesi için, ‘evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması’ gerekir. Boşanma davasının kabul edilebilmesi için, davacının kusursuz olması ya da davalıya nazaran daha az kusurlu olması gerekir. Anlaşmalı boşanmada ise kusurun bir önemi olmayıp eşlerin anlaşması yeterlidir. Anlaşmalı boşanma daha önceki yazımızda ele alınmıştır. …
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanma, boşanma iradesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde her iki tarafın da mutabık kalması anlamına gelir. Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. …