Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma aşamasına gelen birçok eş, boşanma konusunda karar vermiş olmasına rağmen, boşanma süreci, davanın nasıl açılacağı, ne kadar süreceği ve boşanmanın sonuçları gibi birçok konuda araştırma yapmaktadır. Boşanma davasının nasıl açılacağı belirli olsa da, hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği sübjektif olup, her kişi özelinde değerlendirilmelidir. Bu yazımızda, boşanma davasının nasıl açılacağına yönelik genel bilgiler verilecek olup, detay konusunda randevu almanızı tavsiye ederiz. Bu konu ile alakalı diğer yazımızı da okuyabilirsiniz. Boşanma Davaları Nasıl Açılır? Boşanma davası boşanma dava dilekçesi ile birlikte yetkili ve görevli Aile Mahkemeleri’ne başvuru ve gerekli boşanma dava harcı ve gider avansının yatırılması ile birlikte açılır. Boşanma …
Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak açılabilir. Çekişmeli boşanma davaları tarafların boşanma veya boşanmanın ferisi niteliğinde bulunan konularda anlaşamaması üzerine açılan, uzun süren davalardandır. Ancak anlaşmalı boşanma davası çok kısa sürede sonuçlanır, böylelikle taraflar da bu zor dönemi daha çabuk atlatmış olurlar. Anlaşmalı boşanma davaları hakkında doğru bilinenler ve yanlış bilinenler vardır. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası ile ilgili merak edilen konulara yer verilmiştir. Anlaşmalı boşanma davalarında da mutlaka uzman boşanma avukatından hukuki yardım ve destek alınmalıdır. Anlaşmalı Boşanma Şartları Anlaşmalı boşanma Medeni Kanun’da 166/3 maddesinde yer almaktadır. Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların anlaşabilmesi yetmemekte, kanunen bazı …
Facebook Kayıtları Boşanma Davasında Delil Olabilir mi?
Günümüzde facebook, whatsapp, twitter ve diğer sosyal medya kullanımlarının artması neticesinde kişiler bu vasıtalarla hakaret, tehdit gibi suçlar işlediği gibi bu platformlarda özel hayatına ilişkin paylaşımlar yapmakta ya da sohbet yolu ile yakın çevresi ya da başka kişilerle iletişime geçebilmektedir. Sosyal medya kullanımını, boşanma davalarında da kendini göstermektedir. Eşlerden biri diğer taraf aleyhine kusur izafe ederek boşanma kararı alabilmek için elinde bulunan tüm delilleri kullanmak isteyecektir. Bu konuda Boşanma Davalarında Kusur Sayılan Haller Nelerdir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Şöyle ki, taraflardan birisi diğerinin aleyhine olan delilleri facebook yolu ile toplayabilmekte ve talebi doğrultusunda karar vermesi için mahkemeye sunmaktadır. Ancak günümüzün …
Ziynet Eşyalarının İadesi Davası
Yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre, düğünde kadına ve erkeğe takılan altınlar ve nakit para kadının kişisel malı sayılır ve kadına aittir. Erkeğin bu malvarlığı üzerinde bir hakkı bulunmamaktadır. Ziynet eşyasının kim tarafından takıldığının bir önemi yoktur. Yani ister erkeğin ailesi, isterse de akrabaları tarafından takılan altınlar kadına aittir. Ancak erkeğe takılan altınlarda durum farklıdır. Bu konuda Düğünde Takılan Altınlar (Ziynet) Kime Aittir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Ziynet Eşyasının İadesi Davasında İspat Yükü Kimdedir? Yargıtay hayatın olağan akışına göre, kadının müşterek evden ayrıldığı sırada altınları da alabileceğini, altınların taşınabilen ve maddi değeri yüksek malvarlığı olduğundan bahisle beraberinde götüreceğini kabul etmektedir. Dolayısıyla açılan …
Boşanma Davalarında Af Ve Affetmiş Sayılma
Türk Medeni Kanun 166/1 maddesine göre, boşanma davası açılabilmesi için, ‘evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması’ gerekir. Boşanma davasının kabul edilebilmesi için, davacının kusursuz olması ya da davalıya nazaran daha az kusurlu olması gerekir. Anlaşmalı boşanmada ise kusurun bir önemi olmayıp eşlerin anlaşması yeterlidir. Anlaşmalı boşanma daha önceki yazımızda ele alınmıştır. …
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanma, boşanma iradesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde her iki tarafın da mutabık kalması anlamına gelir. Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. …