Facebook Kayıtları Boşanma Davasında Delil Olabilir mi?

Facebook Kayıtları Boşanma Davasında Delil Olabilir mi?

Günümüzde facebook, whatsapp, twitter ve diğer sosyal medya kullanımlarının artması neticesinde kişiler bu vasıtalarla hakaret, tehdit gibi suçlar işlediği gibi bu platformlarda özel hayatına ilişkin paylaşımlar yapmakta ya da sohbet yolu ile yakın çevresi ya da başka kişilerle iletişime geçebilmektedir. Sosyal medya kullanımını, boşanma davalarında da kendini göstermektedir. Eşlerden biri diğer taraf aleyhine kusur izafe ederek boşanma kararı alabilmek için elinde bulunan tüm delilleri kullanmak isteyecektir. Bu konuda Boşanma Davalarında Kusur Sayılan Haller Nelerdir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Şöyle ki, taraflardan birisi diğerinin aleyhine olan delilleri facebook yolu ile toplayabilmekte ve talebi doğrultusunda karar vermesi için mahkemeye sunmaktadır. Ancak günümüzün en çok tartışılan konularından birisi ise bu kayıtların boşanma davasında ileri sürülüp sürülemeyeceğidir.

Burada önemli olan bu delillerin ne şekilde ele geçirildiğidir. Hukuka uygun şekilde elde edilen delillerin boşanma davasında kullanılmasında bir sakınca yoktur. Örneğin, diğer eşin herkese açık biçimde yaptığı facebook gönderi paylaşımı, durum paylaşımı, yer bildirimi, facebooktan elde edilen fotoğraf, video ve diğer iletiler boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.

Kişinin whatsapp ya da facebook aracılığı ile bir başka kişi ile yazışması durumunda, her ne kadar sadakatsizlikten söz edilse de mahkemelerce, özel hayatın gizliliği ilkesi gereğince bu yazışmalar tek başına hükme esas alınamaz, başka delillerle desteklenmesi halinde dikkate alınabilir. Örneğin Messenger ile başka biri ile görüşen kişinin yazışmaları eşini aldatır nitelikte olsa dahi, aldatılan eş mahkemede bu durumu tanık ya da başka delillerle de ispat etmelidir. Ancak her ne kadar mahkeme sadece bu yazışmalara dayanarak hüküm kurmayacak olsa da mahkemede aldatmaya yönelik kanaat oluşturması muhtemeldir.

Bu paylaşımlar, ekran resminin çıktısı alınarak mahkemeye verilebileceği gibi doğrudan telefon da incelenmesi için mahkemeye verilebilir.

Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

“Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde “delil” olarak hükme esas alınabilir.” (Yargıtay 2. H.D. 2013/19577 E. 2014/1926 K. 05.02.2014 T.)

Şifrenin kırılması sureti ile delil elde edilemez. Şifrenin kırılması ile elde edilen delil hukuka aykırı olarak elde edilmiştir. Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller mahkemece delil olarak değerlendirilemez, zira hukuka aykırı olarak elde edilmiştir. Bu suretle elde edilen deliller mahkemede kullanılamayacağı gibi Türk Ceza Kanunu uyarınca suç da teşkil edebilir.

Casus program ile eşin yazışmalarının, ses kaydının çıkarılması durumunda da hukuka aykırı delil söz konusu olup, mahkemece delil olarak değerlendirilemez.

SMS Ve Telefon Görüşme İçerikleri Operatör Şirketinden İstenebilir mi?

Mahkemeler bu tür talepleri reddetmektedir. Kabul edileceği düşünülecek olsa dahi operatör şirketlerinin, abonelerinin görüşme kaydı ve mesaj içeriklerini depolaması düşünülemez, bu sebeple mahkeme kabul etse dahi operatör şirketi olumlu cevap vermeyecektir. Ancak aranılan numara ve tarih, yazışma yapılan numara ve tarih mahkemeden talep edilebilir.

Boşanma davaları ve diğer aile hukukuna ilişkin davalar için, Gaziantep ve çevresinde boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Boşanma Davasından Önce ve Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et