Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası, tevzi işlemleri, harç ve gider avansının ödenmesi ve aile mahkemesine verilecek DAVA DİLEKÇESİ ile başlar. Dava dilekçesinin içeriği oldukça önemlidir. Zira dava dilekçesinde belirtilen talepler dışında, ileride başka talepte bulunulamaz. Dava dilekçesi, davalıya mahkemece tebliğ edildikten sonra davalının 2 hafta cevap dilekçesi verme süresi bulunmaktadır: Davalı eğer 2 hafta içerisinde cevap dilekçesi sunmasa, mahkeme dilekçe aşamasını sonlandırarak yargılama aşamasına geçer ve duruşma günü verir. Davalının süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmaması halinde, davacı sadece dava dilekçesindeki taleplerini öne sürebilir, bu talep ve iddialarını genişletemez. Örneğin, dava dilekçesinde davacı sadece “boşanma” talep etmiş, davalı da dilekçe vermemişse, davacı artık ziynet …
Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak açılabilir. Çekişmeli boşanma davaları tarafların boşanma veya boşanmanın ferisi niteliğinde bulunan konularda anlaşamaması üzerine açılan, uzun süren davalardandır. Ancak anlaşmalı boşanma davası çok kısa sürede sonuçlanır, böylelikle taraflar da bu zor dönemi daha çabuk atlatmış olurlar. Anlaşmalı boşanma davaları hakkında doğru bilinenler ve yanlış bilinenler vardır. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası ile ilgili merak edilen konulara yer verilmiştir. Anlaşmalı boşanma davalarında da mutlaka uzman boşanma avukatından hukuki yardım ve destek alınmalıdır. Anlaşmalı Boşanma Şartları Anlaşmalı boşanma Medeni Kanun’da 166/3 maddesinde yer almaktadır. Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların anlaşabilmesi yetmemekte, kanunen bazı …
Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası
Aldatma sebebiyle boşanma davası, boşanma davalarında en çok rastlanan durumlardandır. Medeni Kanunumuz boşanma sebeplerini genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olarak iki ana başlık altında toplamıştır. Bu yazımızda sadece özel bir boşanma sebebi olan ve Medeni Kanun’un 161. Maddesinde düzenlenen; zina sebebiyle boşanma davasına yer verilecektir. Bu konu ile ilgili Boşanma Davalarında Kusur Sayılan Haller Nelerdir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Aldatma (Zina) Sebebiyle Boşanma Davası Nasıl Açılır? Zina sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için; 1- Eşlerin zina fiilinin gerçekleştiği sırada evli olması gerekmektedir. Boşanma davası devam ederken tarafların birbirine olan sadakat yükümlülüğü de devam etmektedir. Taraflar ayrı yaşıyor olsa bile, …
Boşanma Davasından Feragat
Boşanma davası, hukuki anlamda geçerlilik arz eden bir evlilik ilişkisinin aile mahkemesi tarafından sona erdirilmesidir. Boşanma davası çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki şekilde görülür. Çekişmeli boşanma davası açıldıktan sonra taraflar boşanmamak konusunda uzlaşıya vardıkları takdirde davacı taraf boşanma davasından feragat edebilir. Feragat Nedir? Bir kimse, DAVACI İSE, açmış olduğu davayı kendi arzusuyla sona erdirebilir. Feragat, ancak derdest bir davada söz konusu olur. Derdest dava, davanın başlamış olduğu tarihten, hükmün açıklandığı tarihe kadar olan süreçte bulunan dava demektir. Yalnızca özel hukukta var olan bu olanak, özel hukuk davalarının nasıl görüleceğini ve buna ilişkin şekil şartlarını vs. düzenleyen Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun …
Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin her ikisi de çocuk üzerinde velayet hakkına sahiptir. Ancak tarafların boşanması halinde hakim çocuğu eşlerden birine verir. Boşanma davalarında tarafların en fazla uyuşmazlık yaşadığı sorunlardan birisi de velayetin kimde kalacağıdır. Velayetin kime verileceği hususu çocuğun menfaati göz önünde tutularak verilmektedir. Amaç çocuğun bu süreci ve sonrasını en az sıkıntılarla atlatabilmesidir. Velayetin Kime Verileceği Nasıl Belirlenir? Boşanma davalarında çocuğun velayetinin kimde bırakılacağı birçok faktör göz önüne alınarak belirlenir. Çocuğun yaşı, sosyal çevresinden ayrı kalıp kalmayacağı, velayet kendisine bırakılacak eşin çocuğa yeterli imkanları sağlayıp sağlayamayacağı, çocuğun diğer kardeşleri ile yaşaması, kimin yanında kalmak istediği gibi birçok faktör …
Facebook Kayıtları Boşanma Davasında Delil Olabilir mi?
Günümüzde facebook, whatsapp, twitter ve diğer sosyal medya kullanımlarının artması neticesinde kişiler bu vasıtalarla hakaret, tehdit gibi suçlar işlediği gibi bu platformlarda özel hayatına ilişkin paylaşımlar yapmakta ya da sohbet yolu ile yakın çevresi ya da başka kişilerle iletişime geçebilmektedir. Sosyal medya kullanımını, boşanma davalarında da kendini göstermektedir. Eşlerden biri diğer taraf aleyhine kusur izafe ederek boşanma kararı alabilmek için elinde bulunan tüm delilleri kullanmak isteyecektir. Bu konuda Boşanma Davalarında Kusur Sayılan Haller Nelerdir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Şöyle ki, taraflardan birisi diğerinin aleyhine olan delilleri facebook yolu ile toplayabilmekte ve talebi doğrultusunda karar vermesi için mahkemeye sunmaktadır. Ancak günümüzün …
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanma, boşanma iradesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde her iki tarafın da mutabık kalması anlamına gelir. Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. …