Sigortalı olarak çalışan işçinin, iş sözleşmesinin feshedilmesi ile birlikte işveren, işten ayrılış bildirgesi düzenlemek zorundadır. İşçinin iş sözleşmesinin ne sebeple sona erdiği, işten çıkış bildirgesine eklenir. İşten çıkış kodu da denilen bu kodlar, işçinin hangi sebeple işyerinden ayrıldığını göstermektedir.
İşten çıkış kodu oldukça önemli olup, çalışma hayatında, kişinin her zaman karşısına çıkacak ve belki çalışma hayatını dahi etkileyebilecektir. İşten çıkış kodları, işçinin İşkur’a başvurusu ve işsizlik maaşı talebi ile daha da önem kazanmaktadır. Çünkü İşkur bazı işten çıkış kodları bulunan işçilerin işsizlik maaşı talebini reddetmekte, maaş bağlamamaktadır.
İşten Çıkış Kodu Nasıl Düzeltilir?
İşten çıkış bildirgesi, işçinin işten ayrılmasından itibaren, 10 gün içerisinde düzenlenmelidir. İşten çıkış kodu hatalı olarak verilen ya da bilinçli olarak yanlış yazılan işçi, işverene 10 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Bu süre içerisinde başvuru yapıldığı takdirde, işverenin kodu değiştirmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak işveren kötüniyetli olarak işten çıkış kodunu yanlış bildirmiş ise, daha sonra işçi alacağı davası ile karşılaşmamak adına, bu talebi reddedecek ve düzeltmeyecektir. Eğer işveren hatalı olarak kodu yanlış bildirmiş ise, 10 gün içerisinde e-bildirge sistemi üzerinden düzeltebilir.
10 günlük süre geçtikten sonra işveren kod değişikliği yapamayacaktır. Bu süre geçtikten sonra kod değişikliği, ancak işyerinin bulunduğu yer Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılarak, kodun değişmesini gerektiren belgeler sunularak yapılır. Bu daha zahmetli ve pratikte işverenler tarafından uygulanmayan bir yoldur.
İşçi, İşten Çıkış Kodunun Değişmesi İçin Başvuru Yapabilir mi?
İşçi tek başına, işten çıkış kodunun değiştirilmesi için, İşkur ya da Sgk’ya başvuru yapamaz. Bu konuda 2013/11 Sayılı SGK Genelgesi’ne göre; “sigortalıların işten ayrılış nedenine yönelik talepleri işverenle birlikte müracaat etmişse değiştirilecek, bunun dışında sigortalı taleplerinde işten ayrılış nedeni ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır”.
Arabuluculuk Son Tutanağı ile İşsizlik Maaşı Bağlanabilir mi?
Tarafların anlaştıklarına dair arabuluculuk son tutanağı imzalanmışsa, bu evrakla da işsizlik maaşı bağlanabilir. Burada önemli olan arabuluculuk aşamasının anlaşma ile sonuçlanmış olmasıdır.
İŞKUR tarafından yayınlanan 21.02.2018 tarih ve 72808405-400-6040 sayılı yazı ile işverenin çıkış kodunu yanlış bildirmesi ile ortaya çıkan mağduriyet giderilmiş oldu.
İşçi, işçilik alacaklarının ödenmiş olduğuna dair banka dekontları, maaş bordrosu, kesinleşmiş mahkeme kararı, arabuluculuk son tutanağı gibi belgeler ile başvuru yapması halinde SGK kayıtlarının güncellenmesine gerek olmaksızın işçiye işsizlik maaşı bağlanabilmektedir. Başvurunu ardından İşkur tarafından işçiye işsizlik maaşı bağlanacaktır.
İşten Çıkış Kodları Nelerdir?
1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi 2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi 3- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa) 4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi 5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi 8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle 9- Malulen emeklilik nedeniyle 10- Ölüm 11- İş kazası sonucu ölüm 12- Askerlik 13- Kadın işçinin evlenmesi . 14- Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması 15- Toplu işçi çıkarma 16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli 17- İşyerinin kapanması 18- İşin sona ermesi 19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır) 20- Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır) 21- Statü değişikliği 22- Diğer nedenler 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih 24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih 25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih |
26- Disiplin kurulu kararı ile fesih 27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih 28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih 30- Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullan Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır) 31- Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih 32- 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile feshi 33- Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi 34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih 37- KHK ile kamu görevinden çıkarma 38- Doğum nedeniyle işten ayrılma 39- 696 KHK ile kamu işçiliğine geçiş 40- 696 KHK ile kamu işçiliğine geçilememesi sebebiyle çıkış 42- 4857/25-II-A 43- 4857/25-II-B 44- 4857/25-II-C 45- 4857/25-II-D 46- 4857/25-II-E 47- 4857/25-II-F 48- 4857/25-II-G 49- 4857/25-II-H 50- 4857/25-II-I |
Büromuz Gaziantep ve çevre illerde; İş davalarında Arabuluculuk ve İş davalarında işçi ve işveren avukatlığı hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz: