Yabancı Uyruklu Kişiler Türkiye’de Boşanabilir mi?

Yabancı Uyruklu Kişiler Türkiye’de Boşanabilir mi?

Yabancı ülke vatandaşlarının Türk mahkemelerinde boşanma davası açma konusu cevabı oldukça merak edilen konulardandır. Bu soruya cevap verirken ayrı ihtimaller altında değerlendirme yapmak ve öncelikle Türk mahkemelerinin yetkili olup olmadığına, eğer yetkili ise hangi ülke hukukunun uygulanacağına bakılması gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Kişiler Nerede Boşanma Davası Açmalıdır?

Türk mahkemelerinin yetkisi, 5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun ve 4721 Sayılı Türk Medeni Kanun’da düzenlenmiştir. Buna göre;

“ Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisini, iç hukukun yer itibariyle yetki kuralları tayin eder.”

İç hukukumuza göre TMK md 168; “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri (ikametgah) veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.” Burada iki ayrı ihtimal üzerinden cevap verilmelidir.

1-Eşlerden birinin Türk, diğerinin yabancı uyruklu olması halinde; eşlerden birinin Türkiye’deki ikamet adresi veya son 6 aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesi, Türk vatandaşının veya karşı tarafın Türkiye’de ikamet adresinin bulunmaması hâlinde; ilgilinin sakin olduğu yer, Türkiye’de sakin değilse Türkiye’deki son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı takdirde Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinde görülür.

2-Her iki eşin de Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşı olması halinde, her ikisinin de Türkiye’de ikamet adresinde, eğer ikamet adresi bulunmuyorsa; Türkiye’de sakin olduğu yer mahkemesi davada yetkilidir.

Örneğin, her iki eş Suriye vatandaşı ancak Gaziantep’te ikamet ediyor ise, ikamet adresi Gaziantep olduğu için Gaziantep aile mahkemeleri yetkilidir. Ya da davayı açan eş Türk vatandaşı olup Türkiye’de ikamet ediyor, karşı taraf ise yabancı uyruklu ve kendi ülkesinde ikamet ediyorsa yine başvurucu eşin ikamet adresinde boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı boşanma halleri istisna olup, Türkiye’deki tüm aile mahkemelerinde açılabilir. Yine yetkisiz mahkemede dava açılmış ve karşı taraf yetki itirazında bulunmamış ise dava görülmeye devam edecektir.

Yabancı Uyruklu Kişilerin Davasına Hangi Ülke Hukuku Uygulanır?

Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

Boşanmış eşler arasındaki nafaka ve velayet talepleri hakkında da yine eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

Yabancılık unsuru taşıyan boşanma davaları, teknik konular olup, mutlaka davanın reddedilmemesi ve hak ve süre kaybı yaşanmaması adına mümkünse boşanma davaları ile ilgilenen bir avukat ile takibi gerekmektedir. Detaylı bilgi ve randevu için 0532 786 08 50 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et