Kiralık Araç ile Kaza Yaptım, Araç Değer Kaybı Öder miyim?

Kiralık Araç ile Kaza Yaptım, Araç Değer Kaybı Öder miyim?

Günümüzde, iş, tatil ya da farklı sebeplerden dolayı araç kiralama oldukça yaygındır. Araç kiralama şirketleri ya da diğer adıyla rent a carlar, aracın kaza yapması halinde, aracı kiralayan sürücüye karşı araç değer kaybı talebinde bulunmaktadır. Peki bu talep ne kadar haklı? Bu sorunun cevabı araç kiralama sözleşmesinin içeriği, aracın kaskolu olup olmaması, kusur oranı, sürücünün alkollü olup olmaması gibi durumlara göre değişecektir.

Araç değer kaybı hakkında daha detaylı bilgilendirme için Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kiralık Araç ile Kaza Yapılırsa Ne Olur?

Kiralık araç kullanırken kaza yapmanız halinde öncelikle diğer araç sürücüsü ile kazanın meydana gelme sebeplerine ilişkin kaza tespit tutanağı tutmalı, kaza yeri ve aracın fotoğraflarını çekmeli, diğer sürücünün poliçe, ruhsat ve sürücü belgesinin fotokopisini almalısınız. Tüm bunların ardından kaza anında alkollü olmadığınızı belgelemek için, alkol raporu almayı da ihmal etmemelisiniz.

Kaza tespit tutanağında, kiralık aracın sürücünün kusursuz olması halinde zaten ortada kendisine yöneltilen maddi talep de olmayacaktır. Ancak sürücünün kusurunun varlığı halinde rent a car şirketleri araç değer kaybı altında, arabulucuya başvuru ve dava yoluna gitmektedir.

Burada aracın RENT A CAR KASKOSU olup olmaması büyük önem taşır. Araç kiralama işi ile iştigal eden şirketlerin normal kasko değil rent a car kaskosu yaptırmaları zorunludur. Ancak kiralık araçlarda riziko ve prim daha yüksek olduğu için, kurumsal olmayan şirketler bu kaskoyu değil, sadece kendi şirketlerini garantiye alan normal araç kaskosu yaptırmaktadır. Araba kiralarken, arabanın rent a car kaskosu olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer aracın rent a car değil de normal kaskosu var ise, kasko şirketi, kasko yaptıran şirketin kendilerine eksik ve yanlış bilgi verdiğini, aracın ticari olarak kullanıldığını bilmedikleri için ödeme yapmamaktadır, rent a car şirketleri ise, kaskodan alamadığı ödemeleri kiralayandan almaya çalışmaktadır.

Araç kiralama sözleşmesinin içerisinde aracın kaskolu olması da dahil ise, rent a car sürücüden araç değer kaybı veya hasar bedeli talep edemez.

Bir diğer önemli konu, kiralayanın kaza anında alkollü olup olmadığıdır. Araca rent a car sigortası yapılmış ancak sürücü alkollü ise yine sürücü yani kiralayandan araç değer kaybı talebinde bulunulabilir. Alkol durum raporu çok önemli olup, kaza anında mutlaka yaptırılmalıdır.

Son olarak kiralık aracı kullanan sürücü, eğer araç kira sözleşmesi ile kendisinin kusurlu olması halinde tüm sorumluluğu üzerine alacağını taahhüt etmiş ise, bu sorumluluktan kurtulamayacak, kendisine karşı değer kaybı talebinde bulunulabilecektir.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 2017/1662 E. 2017/2267 K.
“Her ne kadar davacı kiralayan, kiralama konusu araç için Mecburi Mali Mesuliyet Sigortasının olmasını taahhüt etmiş ise de, sözleşmede açıkça kararlaştırıldığı üzere kiracının %100 kusurlu olduğu durumlarda sigorta geçersiz sayılacağından Mahkemece; kiracının asli ve tam kusurlu olarak sebebiyet verdiği kaza sonucu oluşan zarardan sorumlu olması gerekeceği gözetilerek davacının taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde eksik inceleme ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.”

Netice olarak araç değer kaybı davaları teknik davalar olup, mutlaka bu alanda uzman bir avukattan destek almanızı öneriyorum.

Araç değer kaybı hakkında daha detaylı bilgi için 0532 786 08 50 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Dava Açılır?

Ticari Kazanç Kaybı Nedir? Nasıl Tahsil Edilir?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et