Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?

Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?

Kiracıların tedirgin olduğu ve cevabını merak ettiği soruların başında, oturdukları evin satılması halinde kira sözleşmesinin akıbetinin ne olacağı gelmektedir. Yine evi yeni alan ev sahibi de evdeki kiracının evi tahliye edip etmeyeceğini ve kira sözleşmesinin akıbetinin ne olacağını, yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı olup olmadığını veya yeni zam oranının ne olacağı gibi sorularla tarafımıza ulaşmaktadır. Bu yazımızda bu soruların cevabına değinilecektir.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Çıkarma Şartları

İçerisinde kiracı oturan evin satılması halinde, kira sözleşmesi geçerliliğini korumaktadır. Kiracı ve yeni ev sahibi yeni sözleşme olmaksızın kira ilişkisine devam eder. Ancak yeni ev sahibi belirli şartlar dahilinde kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir.

  • Yeni ev sahibinin gereksinimi olmalıdır. Kiralananı sonradan edinen kişi, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi olması halinde tahliye talep edebilir.
  • 1 ay içerisinde kiracıya durum yazılı olarak bildirilmelidir. Yeni malik edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak  Burada en sağlıklı yol noter aracılığıyla yeni ev sahibinin gereksinimi nedeniyle tahliye ihtarı göndermektir.
  • Dava 6 ay sonra açılmalıdır. Yeni malik evin tahliye edilebilmesi için ihtar göndermeli, ev hala tahliye edilmemişse 6 ay sonra dava açmalıdır.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak 1 ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

Yeni Ev Aldım Kiracı Çıkmıyor

Ev sahibinin değişmesi halinde kiracının sadece buna dayanarak çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kiracı yukarıda belirttiğimiz şartların gerçekleşmesi halinde evi tahliye etmek zorundadır.

Ev Sahibi Değişince Kiracı Ne Yapmalıdır?

Ev sahibinin değişmesi kira sözleşmesinin sona erdiği anlamına gelmez. Kira sözleşmesi yeni ev sahibi ve kiracı arasında devam eder, burada yeni kira sözleşmesi imzalamak şart değildir, zira eski ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme geçerliliğini korumaktadır. Ev sahibi değişen kiracı, kira bedelini yeni ev sahibinin iban numarasına göndermelidir.

Yeni Ev Sahibi Kiraya Zam Yapabilir mi?

Ev sahibinin değişmesi halinde bazı yeni ev sahipleri evin kira bedelinin daha yüksek olduğunu söyleyerek yasal sınırın üzerinde zam yapmakta ya da zam dönemi olmamasına rağmen zam talebinde bulunmaktadır. Bu taleplerin hukuki karşılığı bulunmamaktadır. Ancak tabi ki her iki taraf da kendi aralarında anlaşarak yeni kira sözleşmesi yapabileceği gibi yeni zam oranı da belirleyebilir.

Yeni Ev Sahibi İban Vermezse Ne Olur?

Yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak amacıyla, kendisine haklı sebep çıkarmak için kiram ödenmiyor diyebilir. Bu sebeple iban numarası isteyen kiracıya da iban vermeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşan kiracı, PTT kanalıyla “konutta ödemeli” olarak kira bedelini yeni ev sahibine iletmelidir. Yeni ev sahibinin adresinin bilinmemesi ya da ödemeyi almakta imtina etmesi halinde kiracı, TBK 107/2. Maddesine göre sulh hukuk mahkemesinden tevdi yerinin belirlenmesini talep edebilir.

Yeni Ev Sahibi İhtar Süresi Ne Kadardır?

Yeni ev sahibi ihtarı, evi satın aldıktan itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yeni ev sahibinin gereksinimi sebebiyle ihtar göndermelidir.

Yeni Ev Sahibi Süresi İçerisinde İhtar Göndermezse Ne Olur?

Yeni ev sahibi süresi içerisinde ihtar göndermediği takdirde bu sebeple dava açma hakkı ortadan kalmaktadır. Ancak yeni malik, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

YENİ EV SAHİBİ TAHLİYE İHTARNAME ÖRNEĞİ

İHTARNAME

KEŞİDECİ                    : ……………………… TC:………………… Adres: …………………

MUHATAP                :  ……………………… TC:………………… Adres: …………………                         

KONU                     : TBK 351. maddesi uyarınca kiracısı bulunduğunuz taşınmazın  yeni maliki olduğumuzun tarafınıza bildirilmesi ve ihtiyacımızın bulunması sebebiyle kiracı olarak oturduğunuz taşınmazın tahliye edilmesi ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR           :

 ……/…./……  başlangıç tarihli kira sözleşmesi uyarınca “….” adresinde bulunan taşınmazda kiracı olarak oturmaktasınız. Bu konutu …/…./… tarihinde edinmiş bulunmaktayım.

Taşınmazın edinimiyle birlikte tarafı olduğunuz kira sözleşmesinin kiraya veren taraf sıfatına sahip bulunmaktayım. Öncelikle bundan sonra kira bedellerini tarafıma ait ……………………….IBAN numaralı hesaba göndermeniz gerektiğini ihtar ederim. 

Kiracı olarak oturduğunuz adres dışında gayrimenkulüm bulunmamaktadır. Kiracı olarak oturmakta olduğunuz taşınmaza ihtiyacım bulunmakta olup bu ihtiyaç zorunlu, sürekli, gerçek ve samimi bir ihtiyaçtır. 

Türk Borçlar Kanunu’nun 351. maddesinde “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir” denilmektedir.

İşbu kira sözleşmesinden doğacak tüm alacak ve dava haklarımız saklı kalmak kaydıyla; TBK 351. maddesi uyarınca “…” adresinde mukim taşınmazı  edinim tarihi olan …./…./… tarihinden itibaren 6 ay içinde tahliye etmenizi, tahliye sırasında taşınmazı tüm demirbaşları ile birlikte size teslim edildiği haliyle temiz ve eksiksiz bir şekilde tarafıma teslim etmenizi, teslim edilmemesi halinde 6 aylık süre sonunda tarafınıza karşı tahliye davası yoluna başvurulacağını bu sebeple yapılacak tüm yargılama giderleri ve vekalet ücretinin üzerinize bırakılacağını ihtar ederim.

                                                                              İhtar Eden

Sayın Noter; Üç nüsha olarak düzenlenen bu ihtarnameni bir suretinin muhataba tebliğini, bir suretinin tarafınızca saklanmasını, tebliğ şerhli bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygıyla talep ederim. …/…./…

İhtar Eden

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et