Adli Sicil Ve Arşiv Kaydı (Sabıka Kaydı) Nasıl Silinir?

Adli Sicil Ve Arşiv Kaydı (Sabıka Kaydı) Nasıl Silinir?

Türkiye’de veya yabancı bir ülkede suç işleyen Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işleyen yabancıların kayıtları Adalet Bakanlığı nezdinde tutulmaktadır. Adli sicil kaydı denen bu kayda sabıka kaydı da denir. Özellikle iş başvuruları sırasında başvuran kişilerden adli sicil kaydı istenir. Bu aşamada birçok kişi adli sicil kaydı nereden alınır, adli sicil kaydı nasıl silinir, sabıka kaydı nasıl silinir gibi soruların cevabını merak etmektedir.

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?

 

Normalde cezanın tamamlanması ile adli sicil kaydının da kendiliğinden silinmesi gerekli iken, kamuda yaşanan aksaklıklar ve entegrasyon sorunu sebebiyle kişi, cezasını tamamlasa dahi adli sicil kaydında suça ilişkin bilgiler görünmeye devam edebilir. Adli sicil kaydı genellikle kişinin ya da avukatının başvurusu ile silinmektedir. Adli sicil kaydının silinmesi için beklenmesi gereken süre olmayıp, hükmün infazının tamamlanması, başvurulması ve şartların gerçekleştiğinin belgelendirilmesi yeterlidir.

Adli sicil kaydı, hükmün infazının tamamlanması ile silinir. Hükmün infazının tamamlanması ne demek? Hapis cezasının tamamlanması, adli para cezasının ödenmesi ya da cezanın ertelenmesi kararında belirtilen sürenin dolması ile infaz tamamlanmış olur. İnfazın tamamlandığına ilişkin bilgi ve belgeler Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. Başvuru üzerine gerekli incelemeler yapılarak, şartlar gerçekleştiği takdirde hükmün adli sicil kaydından silinmesine, arşiv kaydına alınmasına karar verilir. Bu aşamada sürecin uzamaması ve başvurunuzun reddedilmemesi için avukat yardımı almanızı tavsiye ediyoruz. Büromuz adli sicil kaydının silinmesi aşamasında müvekkillerimiz adına başvurular yaparak, sürecin takibi ve sonuçlandırılmasını sağlamaktadır.

Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl Silinir?

 

Adli sicil kaydından silinen bilgiler adli sicil arşiv kaydına alınır. Sabıka kaydında arşiv kaydı görünmemekte, ancak belli kamu kurumları, bazı işlemlerde adli sicil arşiv kaydını dikkate almaktadır. Adli sicil arşiv kaydı belirli işlemlerde önem taşır. Örneğin ehliyet başvurusu, vize başvurusu, silah ruhsatı ya da kamu kurumlarına iş başvurusu gibi konularda adli sicil arşiv kaydı dikkate alınır. Adli sicil arşiv kaydı, kanunda belirtilen 5 yıl, 15 yıl ve 30 yıllık sürelerin sona ermesi ile silinir.

Adli sicil arşiv kaydı şartların gerçekleşmesi ile başvuru üzerine silinir. Adli Sicil Kanunu 12. Maddesine göre;

Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;
1. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla 15 yıl geçmesiyle,
2. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın 30 yıl geçmesiyle,
c) Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle, tamamen silinir.

Adli sicil arşiv kaydının silinmesi, adli sicil kaydının silinmesine kıyasla daha uzun ve zorlu bir süreçtir. Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından 15 ve 30 yıllık süreler söz konusudur. İlgili mahkemeden ya da yerleşim yerindeki aynı düzeydeki mahkemeden yasaklanmış hakların geri verilmesi yani memnu hakların iadesi istenmiş ve kabul edilmişse buna ilişkin karar da Adli Sicil İstatistik Müdürlüğü’ne gönderilir. Burada aranan süre 15 yıldır. Ancak memnu hakların iadesi istenmemiş ya da mahkeme tarafından başvuru reddedilmiş ise 30 yıllık sürenin dolması beklenecektir. Adli sicil arşiv kaydında, çoğu suç ve mahkumiyetler açısından, memnu hakların iadesi olması şartıyla 15 yıllık süre geçerli olacaktır.

Memnu (Yasaklanmış) Hakların İadesi Nedir?

 

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Yasaklanmış hakların geri verilmesi için;

  1. a) Cezanın infazının tamamlanmasının ardından 3 yıllık sürenin geçmesi ve
    b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede kanaat oluşması gerekmektedir.

Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir. Mahkemenin memnu hakların iadesine yönelik karar vermesi halinde arşiv kaydının silinmesi başvurusuna mahkeme kararı da eklenmelidir.

Adli Sicil Kaydının Silinmesi Ne Kadar Sürer?

 

Normalde adli sicil kaydı infazın tamamlanması ile birlikte başvuruya gerek olmaksızın silinmelidir. Ancak kamuda yaşanan aksaklıklar sebebiyle kişi başvuru yapmadan adli sicil kaydı silinmiyor. Adli sicil kaydının silinmesi süresi kanunda net olarak belirtilmemekte, ancak uygulamada genellikle 1-2 ay arasında adli sicil kaydının silinmesi sağlanmaktadır. Ancak bazen kişi eksik evrakla başvuru yaptığı takdirde süreç uzar. Bu sebeple adli sicil kaydının silinmesi avukat aracılığıyla yapılmalıdır.

Adli sicil arşiv kaydı, adli sicil kaydından biraz daha uzun sürmektedir. Çünkü Adli Sicil İstatistik Müdürlüğü’ne başvuru yapmadan önce mahkemeye yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin başvuru yapılmalı ve karar alınmalıdır. Mahkeme süresi bulunduğunuz ile göre değişkenlik göstermekle beraber mahkeme sonrası süre genellikle 1-2 ay arası değişmektedir.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Adli Sicil Kaydında Görünür mü?

 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı mahkumiyet değildir. Dolayısıyla adli sicil kaydında da görünmez. İş başvuruları ya da diğer özel talepler halinde HAGB kararları adli sicil ve arşiv kaydında görünmemektedir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenmesi halinde verilmek üzere kaydedilir.

Büromuz adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydının silinmesi aşamasında müvekkillerimiz adına başvurular yaparak, sürecin takibi ve sonuçlandırılmasını sağlamaktadır. Detaylı bilgi için arayınız.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Hakaret Suçu ve Uzlaştırma

Yasadışı Bahis Cezası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et