Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma aşamasına gelen eşlerin en çok merak ettiği konuların başında boşanma davası ne kadar sürer sorusu gelmektedir. Boşanma davasının ne kadar süreceğine cevap verebilmek için davanın çekişmeli boşanma davası mı, yoksa anlaşmalı boşanma davası mı olduğuna bakmak gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya kıyasla çok kısa sürede sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında önemli olan boşanma protokolü ve dava dilekçesinin usule uygun olarak doldurulmasıdır. Protokolde yapılacak hata, ileride öngörülemeyen sorunlar yaratabilir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davalarında mutlaka boşanma avukatı ile çalışılmasını tavsiye ediyoruz.

Anlaşmalı boşanma davasında tek celsede boşanmak mümkündür. Duruşma tarihi mahkemelerin genel yoğunluğuna göre değişmekle beraber Gaziantep’te anlaşmalı boşanma duruşmaları 7-10 gün arasına verilmektedir. Duruşmanın ardından mahkeme boşanma konusunda gerekçeli karar yazar ve bu kararın süresinde istinaf edilmemesi veya süresi dolmadan istinaftan feragat dilekçesi verilmesi halinde dosya gün beklemeksizin kesinleşir.

Anlaşmalı boşanma davalarında yanılgıya düşülen konulardan birisi, hakimin boşanmanın sonuçları hakkında karar vermesi beklentisine girmektir. Kanuna göre mahkeme veya hakim, dava dilekçesi ve boşanma protokolüne bağlı kalarak boşanma ve sonuçlarına hükmedecektir. Mahkeme sadece velayete hükmederken, çocuğun üstün yararını dikkate almak zorundadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun sürede sonuçlanan boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanmada hedef süre 300 gün olmakla birlikte, çoğu zaman bu süreler aşılmakta, daha uzun sürelerde davalar sonuçlanmaktadır.

Çekişmeli boşanma davasında, tarafların boşanmanın sonuçları hakkındaki talepleri, örneğin nafaka veya tazminat hakkında, iddia ve deliller mahkemenin sürecine etkili olacaktır. Eşlerden birine tebligat yapılamaması halinde bu durum süreci uzatacak, ikinci belki üçüncü kez tebligat gönderilmesine, dolayısıyla boşanma davasının uzamasına sebep olacaktır.

Boşanma davasında taraflar iddialarını ispat edebilmek için, ya ellerinde olan delilleri mahkemeye sunacak, ya da ellerinde olmayan delillerin ilgili kurumdan getirilmesini talep edeceklerdir. Örneğin, aldatıldığını beyan ederek çekişmeli boşanma davası açan eş, diğer eşin telefon kayıtlarının ilgili operatör şirketinden getirilmesini isteyecektir. Yapılacak olan her işlem sürecin de uzamasına sebep olabilir. Bu sebeple sürecin gereksiz yere uzamaması için, mutlaka boşanma davaları konusunda çalışan boşanma avukatı ile çalışmanızı öneriyoruz.

Büromuz Boşanma davalarından kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Düğünde Takılan Altınlar (Ziynet) Kime Aittir?

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Ayrı Odalarda Yatmak Boşanma Nedeni mi?

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et