Boşanma Davalarında Geçici Velayet

Boşanma Davalarında Geçici Velayet

Türk Medeni Kanunu’na göre; boşanma davası açıldıktan sonra, mahkeme çocuğun menfaati için gerekli önlemleri alır. Boşanma davalarında geçici velayetin anneye ya da babaya bırakılması da bu önlemlerden birisidir. Boşanma davasında geçici velayet talep eden eşe verilir. Her iki eşin de geçici velayeti talep etmesi halinde hakim, çocuğun menfaati için uygun gördüğü ebeveyne geçici velayetin verilmesine karar verecektir.

Boşanma Davasında Geçici Velayet Kime Verilir?

Geçici velayet, çocuğun boşanma sürecinde mağdur olmaması için, mevcut hayatını devam ettirebilmesi için, anneye ya da babaya verilir. Hakim geçici velayete karar verirken, çocuğun halihazırda kimin yanında kaldığına, okuluna, sosyal yaşantısına, ebeveyn tarafından uygulanan şiddet iddiasının olup olmadığına ve en önemlisi SİR raporu denilen Sosyal İnceleme Raporuna göre karar verecektir. Mahkemeler SİR raporu dosyaya gelmeden geçici velayete karar vermemektedir. Bu raporun çabuk alınabilmesi adına dosyanın takibi önemlidir. Zira mahkeme geçici velayete SİR raporunun ardından karar verecektir.

Hakim Sosyal İnceleme Raporuna Aykırı Karar Verebilir mi?

Hakim delilleri serbestçe değerlendirir. Hakim ne bilirkişi raporuyla ne de sir raporuyla bağlıdır. Mahkeme SİR raporunun eksik veya yetersiz olduğunu düşünüyorsa yeniden rapor alınmasını talep edebilir.

Boşanma Davasında Geçici Velayet Ne Zaman Verilir?

Boşanma davasında geçici velayete, sosyal inceleme raporu geldikten sonra karar verilir. Ancak bazen mahkemeler iş yoğunluğu sebebiyle takibini yapamamakta, karar vermemektedir. Bu süreçte başvuran kişinin veya avukatının talebi oldukça önemlidir. Geçici velayet ara karar tarihinden boşanmanın kesinleşmesine kadar devam edecektir. Şartlar değiştiği takdirde mahkeme geçici velayeti verdiği ebeveynden alıp diğerine de verebilir.

Çalışmayan Anneye Velayet Verilir mi?

Hakim velayet kararını verirken, annenin çalışıp çalışmadığına bakmaz, ancak annenin çocuğa nasıl bir hayat sunduğuna, barınacak ev, hayatını idame ettirebileceği bir oda olup olmadığına dikkat etmektedir. Annenin çalışmaması velayet kararına etki etmemektedir.

Büromuz Gaziantep ve yakın illerde Gaziantep avukat olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için randevu alabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz :

Boşanma Davalarında Velayet Kime Verilir?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et