Boşanma Davalarında Tanık Dinlenmesi

Boşanma Davalarında Tanık Dinlenmesi

Tanık, diğer adıyla şahit; olayı ya da durumu birebir gören, duyan veya bilgisi olan kişidir. Tüm davalarda olduğu gibi boşanma davalarında tanık, çekişmeli davaların olmazsa olmazıdır. Boşanma davasında tanık ifadeleri, davanın seyrini değiştirebilmekte, hatta yön vermektedir.

Boşanma davasında tanık listesi verirken, olaya birebir şahit olan kişilerin olması önemlidir, duyuma dayalı tanıklığa aile mahkemeleri itibar etmeyecek, tanığın beyanına dayanarak hüküm kurmayacaktır. Bu sebeple boşanma davasında tanık, karı kocayı yakından tanıyan, kavgalarına, sürtüşmelerine, yaşadığı sıkıntılara birebir şahit olan kişiler olmalıdır.

Tanığın taraflar ile ilgili herşeyi bilmesi maalesef yetmemekte, aynı zamanda bunları iyi ifade edebilen, mahkemeye olduğu gibi aktarabilen kişiler de olmalıdır. Bazı davalarda bildirilen tanıklar aslında çoğu şeyi görmesine ve bilmesine rağmen, bunları mahkemeye aktarmakta güçlük çekmekte, çelişkili ifadeler vermekte, davanın seyrini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeple tanık listesi verirken etraflıca düşünmek gerekir…

Boşanma Davasında Tanığa Sorulacak Sorular

Boşanma davasında mahkeme tanığa, tarafların yaşadıkları sıkıntılarla ilgili bildiklerini anlatmasını ister. Tarafların dilekçelerinde değinmedikleri konular, duruşmayı ve davayı uzatacağından dolayı bu konulara girilmemelidir.

Mahkeme hakimi, tanığa kavga etmişlerse sebebini, görüp görmediğini, ne sıklıkla olduğunu, aldatma iddialarını, çocuklara nasıl davrandıkları gibi, boşanmayı haklı kılan sorular yöneltecektir.

Bunların dışında tarafların özellikle değindikleri bir konu varsa, bu durum da hakim tarafından tanığa sorulacaktır.

Tanıklık Yapmak İçin Mahkemeye Gitmek Zorunda mıyım?

Evet, tanıklık yapmak için mahkemeye gitmek zorundasınız. Tanık, mahkemenin yapıldığı şehirde değil farklı bir şehirdeyse, tanığı dinletmek isteyen tarafın talebi ile, tanığın bulunduğu yerdeki Aile mahkemesine talimat yazılır, tanık bu mahkemede dinlenir. Örneğin mahkeme Gaziantep Aile Mahkemesi, tanık İstanbul’da ise, İstanbul’daki ilgili aile mahkemesine talimat yazılacak, tanık bu suretle dinlenecektir.

Tanığın yazılı beyanlarını mahkemeye vermesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Tanık mutlaka mahkeme önüne gelmelidir.

Boşanma Davalarında Kimler Tanık Olabilir?

Boşanma davalarında herkes tanık olabilir. Bazen taraflar, kendi anne babalarını tanık olarak yazmanın doğru olmayacağını, hatta yasak olduğunu düşünmekte ise de, boşanma davalarında herkes tanık olarak dinlenebilir. Kadın ya da erkeğin, anne babası, kardeşleri, kuzenleri, teyze hala vs. herkes tanık olarak dinlenebilir. Boşanma davalarında çocuğun tanıklık yapması tartışmalı ise de, genellikle eğer çocuk 9 yaşından büyükse ve kendini ifade edebiliyorsa pedagog eşliğinde adli görüşme odalarında tanıklığına başvurulabilir.

Boşanma Davasında Şahitlik Yapmak İstemiyorum

Kural olarak boşanma davasında, tarafların tanık olarak bildirdikleri kişiler tanıklık yapmak zorundadır. Kanun sadece belirli durumlarda tanıklıktan çekinme hakkı tanımıştır.

Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler:
a) İki taraftan birinin nişanlısı,
b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi,
c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu,
ç) Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar,
d) Üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımları,
e) Koruyucu aile ve onların çocukları ile koruma altına alınan çocuk,
f) Kanun gereği sır olarak korunması gereken bilgiler hakkında tanıklığına başvurulacak kimseler, bu hususlar hakkında tanıklıktan çekinebilirler,
g) Tanığın beyanı kendisine veya yakınlarına doğrudan doğruya maddi bir zarar verecekse, kişi tanıklıktan çekilebilir.

Tanıklıktan çekinen kimse, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır.

Mahkeme, duruşmada bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan çekinmenin haklı olup olmadığına karar verir.

Büromuz Gaziantep ve yakın illerde, boşanma davaları ve Aile Hukuku’ndan kaynaklı diğer davalar hakkında Gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için 0532 786 08 50 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Yabancı Uyruklu Kişiler Türkiye’de Boşanabilir mi?

 

 

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et