Boşanma aşamasına gelen birçok eş, boşanma konusunda karar vermiş olmasına rağmen, boşanma süreci, davanın nasıl açılacağı, ne kadar süreceği ve boşanmanın sonuçları gibi birçok konuda araştırma yapmaktadır. Boşanma davasının nasıl açılacağı belirli olsa da, hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği sübjektif olup, her kişi özelinde değerlendirilmelidir. Bu yazımızda, boşanma davasının nasıl açılacağına yönelik genel bilgiler verilecek olup, detay konusunda randevu almanızı tavsiye ederiz. Bu konu ile alakalı diğer yazımızı da okuyabilirsiniz.
Boşanma Davaları Nasıl Açılır?
Boşanma davası boşanma dava dilekçesi ile birlikte yetkili ve görevli Aile Mahkemeleri’ne başvuru ve gerekli boşanma dava harcı ve gider avansının yatırılması ile birlikte açılır. Boşanma davasında dava açılan mahkeme, tensip zaptı düzenler, tensip zaptı ve dava dilekçesi davalı eşe tebliğe çıkarılır. Boşanma davasının en önemli unsuru dava dilekçesidir. Mahkeme kimin haklı olduğunu ileride tahkikat aşamasında değerlendirecek olsa da, dava dilekçesinde öne sürülmeyen olaylar ispat edilse dahi mahkeme tarafından dikkate alınmaz. Boşanma davasında delilleri mahkeme araştırmaz, taraflar getirir. Ceza yargılamasında, mahkeme re’sen araştırma yaparken, boşanma davalarında delilleri taraflar getirir. Dolayısıyla boşanma aşamasına gelinmesinde kimin kusurlu olduğu kadar kimin kusuru ispat edebildiği de önemlidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin en az 1 yıldan beri evli olmaları, boşanma ve boşanmanın ferileri olan nafaka, tazminat, velayet gibi konularda uzlaşmış olmaları ve duruşmaya avukatları olsa dahi bizzat katılmaları gerekmektedir. Aile mahkemesi hakimleri, anlaşmalı boşanma duruşmasında mutlaka tarafların bizzat hazır bulunmalarını istemektedir. Anlaşmalı boşanma genel olarak 3-4 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Eşlerin 1 yıldan beri evli olmaları resmi nikah tarihinden dava tarihine kadar olan sürecin 1 yılı doldurması demektir. Örneğin, nikah tarihi 1 ocak 2023, dava tarihi 1 Aralık 2023 ve duruşma tarihi 1 Ocak 2024 ise, mahkeme duruşma tarihine kadar olan süreyi değil, dava tarihine kadar olan süreci hesaplayacak, 1 yıl dolmadığı için davayı reddedecektir. Her ne kadar bu sürecin çok kısa olduğundan bahisle avukat tutmanın gerekmeyeceği şeklinde bir algı olsa da, bu gibi durumlar telafisi çok zor sonuçlar doğuracağı için mutlaka Gaziantep boşanma avukatından hukuki yardım alınmasını tavsiye ediyoruz.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası için evlilik süresi önemli değildir. Çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin boşanmak istememesi veya iki tarafın da boşanmak isteyip, boşanmanın sonuçları hakkında anlaşamadıkları durumlarda açılmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında önemli olan diğer eşin kusuru ve kusurun ispatıdır. Nafaka, velayet, maddi manevi tazminat ve boşanma konusunda mahkeme kusur değerlendirmelerine göre karar vermektedir.
Boşanma Davasını İlk Kim Açmalıdır?
Çekişmeli boşanma davasını kimin açtığı değil, boşanma davasını açan tarafın kusursuz ya da daha az kusurlu olması önemlidir, aksi takdirde dava esastan reddedilir. Bu süreçte uzman boşanma avukatı ile anlaşmak en doğrusu olacaktır. bu konu ile ilgili “boşanma davasını ilk kim açmalıdır” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Boşanma Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri’dir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatıyla boşanma davasına bakmaktadır.
Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerin son 6 aydır birlikte oturdukları yer mahkemesi veya eşlerden birinin ikamet adresinde bulunan yer mahkemesidir. Bu yetki seçimlik yetkidir.
Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu mu?
Kanunda yazılı haller dışında hiçbir davada avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davaları avukat olmadan takip edilmesi oldukça zordur. Çekişmeli boşanma davalarında dilekçe teatisi ve tahkikat aşamalarında en ufak bir hata davanın kaybına sebep olacağı gibi, maddi manevi zararlara da sebep olabilir. bu konuda boşanma Bu sebeple boşanma davalarında mutlaka Gaziantep boşanma avukatından yardım almanızı tavsiye ediyoruz.
Detaylı bilgi için randevu alabilirsiniz.