Önalım Hakkı (Şufa Hakkı) Nedir?
Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler. Önalım hakkı, paylı mülkiyete ortaklar dışında üçüncü bir kişinin girmesini engellemek isteyen paydaşlara tanınmış bir haktır. Önalım yani şufa hakkı sadece paylı mülkiyette söz konusu olup, elbirliği mülkiyetinde önalım hakkı kullanılamaz. Önalım hakkı yasal önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olarak ayrılır. Yasal Önalım (Şufa) Hakkı Kanun tarafından paylı mülkiyete tabi gayrimenkulün paydaşlarına tanınan hakka yasal önalım hakkı denir. Bu haktan faydalanmak isteyen paydaşın, dava açması gerekmektedir. Paydaşlardan birinin kendi payının tamamını ya da bir kısmını dışardan üçüncü kişiye satması …
Mirastan Mal Kaçırma Davası (Muris Muvazaası)
Muris muvazaası yani mirastan mal kaçırma ya da mirasçıdan mal kaçırma Miras Hukuku’nun en sık karşılaşılan sorunlarındandır. Mirasçı, mirasbırakan kendisinden mal kaçırmış ise muris muvazaası sebebiyle tapu iptal tescil davası açmalıdır. Uygulamada bu davaya Muris Muvazaası Davası da denir. Muris Muvazaası Nasıl Olur? Mirasbırakan, ölümünden sonra bir mirasçının daha az miras alması ya da hiç almaması için, elinde bulunan taşınmazı, başka bir mirasçısına satış gibi gösterir. Burada aslında yapılmak istenen işlem bağışlama iken, görünürdeki işlem satış sözleşmesi veya ölünceye kadar bakma sözleşmesidir. Dolayısıyla ortada muvazaa vardır, muvazaa gerçeğe aykırı hareket etme anlamına gelir. Muris muvazaası kanun ile değil uygulamada karşılaşılan …
Vasiyetnamenin İptali Sebepleri Nelerdir?
Vasiyetname, ölenin son arzularını içeren, mirasçılar için hak ve yükümlülükler getirebilen ya da mirasın paylaşımına ilişkin olarak hazırlanan belgedir. Vasiyetname, kötüniyetli kimseler tarafından sabote edilebilme ihtimali olan bir belge olduğu için, hazırlanması ve geçerliliği sıkı şekil şartlarına tabi tutulmuştur. Vasiyetname hazırlanması aşamasında avukat yardımı alınmasını tavsiye ediyoruz. Resmi vasiyetname; iki tanığın bizzat katılımı ile sulh hakimi veya noter huzurunda hazırlanan vasiyettir. Resmi vasiyet geçerli olarak kabul edilme ihtimali en yüksek olan vasiyet türüdür, çünkü bu vasiyetnamede vasiyetçi ve tanıkların dışında noter veya hakim de katılmaktadır. Tanıkların vasiyetname içeriğini bilmesi zorunlu değildir. Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden …
Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu Davası) Nedir?
Ortaklığın giderilmesi davası, eski adıyla izale-i şüyu davası, paylı mülkiyete veya elbirliğiyle mülkiyete konu taşınmaz ya da taşınırların üzerindeki mülkiyet hakkını, kişisel mülkiyete çevirmek için açılan davadır. Ortaklığın giderilmesi davasında en sık karşılaşılan durum miras sebebiyle ortaklığın giderilmesidir. Paylı mülkiyet, bazı durumlarda, söz konusu malın üzerinde her ortağın payının belirli olması halidir. Paylı mülkiyete örnek olarak imar sebebiyle birbirini tanımayan kişilerin ortak olması gösterilebilir. Paydaşlardan herhangi biri ortaklığın giderilmesi davası açarak ortaklığı sonlandırabilir. Paylı mülkiyete konu pay üzerine haciz konulabilir, payın satışı gerçekleşebilir. Pay sahibi ortaklardan birinin alacaklısı, payın satışını gerçekleştirebileceği için ortaklığın giderilmesi davası açma hakkı yoktur. Elbirliği mülkiyeti, …
Mirasın Reddi (Reddi Miras)
Bilindiği üzere miras bırakanın ölümü üzerine mirasçılar, terekedeki mallara elbirliği ile malik olacakları gibi külli halefiyet gereği borçlarından da müteselsilen sorumlu olur. Mirasçıların mirastaki paylarını gösteren belgeye veraset ilamı denir. Bu konuda Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır? Kimler Başvuru Yapabilir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Miras bırakanın öldüğü anda terekede aktif malvarlığından daha fazla borcu olması durumunda mirasçılar zor duruma düşebilmektedir. Bu sebeple miras, mirasçılar tarafından reddedilebilmektedir, bu duruma mirasın reddi ya da reddi miras denir. Mirasın reddedilmesi, mirasçının beyanı ile olabileceği gibi miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli ise hükmen de mirasın reddi söz konusu olabilir. Mirasın Reddi Süresi Ne Kadardır? …
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?
Paylı veya elbirliği mülkiyeti kurulu taşınır veya taşınmazların, ortakların mülkiyetin paylaşılması hususunda anlaşamaması üzerine, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçişi sağlayan davaya ortaklığın giderilmesi davası denir. Ortaklığın giderilmesi davasının açılmasının esas sebebi, ortakların paylaşım hususunda anlaşamamasıdır. Davayı Kimler Açabilir? Davalı Kimdir? Ortaklığın giderilmesi davasını, paylı mala malik olan her ortak açabilir. Ortaklardan birisi bu davayı açabileceği gibi paylaşım yönünde iradesi bulunan bir diğer ortakla birlikte de bu dava açılabilir. Ortaklığın giderilmesi davalarında davalı, paylaşım istemeyen diğer tüm paydaşlardır. Bu paydaşların davaya dahil edilmesi zorunludur. Paydaş veya ortakların birisi ölmüş ise, veraset ilamı alınarak, ölen paydaşın mirasçıları da davalı olarak belirtilmelidir. Yetkili …
Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır? Kimler Başvuru Yapabilir?
Mirasbırakanın ölümü halinde geride kalan mirasçılarının kimler olduğunu ve hangi oranlarla mirasa hak kazanacağını gösteren belgeye veraset ilamı denilir. Mirasın kapsamındaki malvarlıklarının intikali için veraset ilamı alınması gereklidir. Veraset ilamı başvurusunu yasal mirasçılar yapabileceği gibi vasiyetname ya da ölüme bağlı tasarruf yoluyla mirasbırakan tarafından atanan atanmış mirasçı da yapabilir. Bu konuda Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu Davası) başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır? Kimler Başvuru Yapabilir? Mirasbırakanın ölümü halinde geride kalan mirasçılarının kimler olduğunu ve hangi oranlarla mirasa hak kazanacağını gösteren belgeye veraset ilamı denilir. Mirasın kapsamındaki malvarlıklarının intikali için veraset ilamı alınması gereklidir. Veraset ilamı başvurusunu yasal …