İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?

Paylı veya elbirliği mülkiyeti kurulu taşınır veya taşınmazların, ortakların mülkiyetin paylaşılması hususunda anlaşamaması üzerine, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçişi sağlayan davaya ortaklığın giderilmesi davası denir. Ortaklığın giderilmesi davasının açılmasının esas sebebi, ortakların paylaşım hususunda anlaşamamasıdır.

Davayı Kimler Açabilir? Davalı Kimdir?

Ortaklığın giderilmesi davasını, paylı mala malik olan her ortak açabilir. Ortaklardan birisi bu davayı açabileceği gibi paylaşım yönünde iradesi bulunan bir diğer ortakla birlikte de bu dava açılabilir.

Ortaklığın giderilmesi davalarında davalı, paylaşım istemeyen diğer tüm paydaşlardır. Bu paydaşların davaya dahil edilmesi zorunludur.

Paydaş veya ortakların birisi ölmüş ise, veraset ilamı alınarak, ölen paydaşın mirasçıları da davalı olarak belirtilmelidir.

Yetkili Ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Ortaklığın giderilmesi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise, taşınmazın hangi il ya da ilçede bulunuyorsa o yer mahkemesidir. Buradaki yetki kesin yetki olup, davanın her aşamasında yetkisizlik itirazı öne sürülebilir.

Aynen Taksim Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi

Taraflar dava devam ederken kendi aralarında ortaklığın giderilmesi hususunda anlaşmaya varmışsa durumu hakime bildirir. Eğer ortaklardan bir veya birkaçı paylaşıma rıza göstermiyor ise, paydaşlardan birinin istemi üzerine hakim malın aynen paylaşılmasına karar verir. Bu durumda bölünen parçaların birbirine denk düşmemesi halinde eksik parça ya da parçalar için denkleştirme yoluna gidilir.

Satış Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi

Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ya da paylı mülkiyetin aynen taksimi halinde önemli değer kaybına uğrayacaksa malın açık arttırma yolu ile satışına karar verilir.

Satışın sadece paydaşlar arasında gerçekleşmesi isteniyorsa, bütün paydaşların onay vermesi gerekir. Aksi takdirde açık arttırma ile satışa şartları gerçekleştiren herkes katılabilir.

Kat mülkiyetinin kurulabileceği bir taşınmaz söz konusu ise, satış yolu ile ortaklığın giderilmesine karar verilemez.

Ortaklığın Giderilmesi Dava Masrafı

Ortaklığın giderilmesi davası, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardandır. Bunun anlamı davada kazanan ya da kaybeden olmamasıdır. Dolayısıyla dava masrafı ve vekalet ücreti de tüm paydaşlar için, payları oranında yükletilir. Ortaklığın giderilmesi davası başka bir yazımızda da ele alınmıştır.

Ortaklığın giderilmesi ve Miras Hukuku ile ilgili Gaziantep ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu Davası) Nedir?

Miras Kalan Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi

“Veraset İlamı Nasıl Alınır?” 

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et