Anlaşmalı Boşandım, Velayet Davası Açabilir miyim?
Boşanma davalarında, maddi tazminat, manevi tazminat ve boşanma hakkında verilen kararlar kesin karardır. Ancak bunların dışında nafaka ve velayete ilişkin kararlar ise kesin karar olmayıp, şartlar değiştiği takdirde her zaman dava açılabilir. Anlaşmalı olarak boşanan anne ya da baba bir zaman geçtikten sonra, maddi manevi olarak kendini toparlamış, artık çocuğun bakım ve gözetimi konusunda motivasyon sağlamış olabilir. Bu gibi durumlarda daha önce anlaşmalı boşanmada velayeti diğer tarafa bırakan eş, yeni bir velayetin değiştirilmesi davası açabilir. Velayet Değiştirilmesi Davasında Nelere Dikkat Edilmelidir? Velayetin değiştirilmesi davasında mahkemenin önceliği çocuğun üstün yararı olacaktır. Mahkeme tarafların talepleri ve iddialarını değerlendirecek, çocuğun psikolojik ve …
Boşanma Davalarında Velayet Kime Verilir?
Boşanma aşamasına gelen birçok anne baba, çocuğundan ayrı kalmak istememekte, çocuğun velayetini kendisi almak istemektedir. Boşanma davalarında velayetin kime verileceği her somut olayın içeriğine göre değişebilmekle birlikte, bazı özel durumlarda velayetin anneye ya da babaya verilmesi gerektiği de su götürmez bir gerçektir. Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilmez? Örneğin, yeni doğmuş veya henüz daha 1 yaşında olan anne sütü ile beslenen çocukların velayeti anneye verilmektedir. Boşanma davasında baba, annenin kendisini aldattığını veya ağır kusurlu olduğunu ispat etse de müşterek çocuk annenin kusurundan bağımsız değerlendirilecek, çocuğun üstün yararına göre annenin yanında kalması gerekecektir. Babanın çocuk ile ilgilenmemesi, çocuğa zarar vermesi …
Velayetin Değiştirilmesi Davası
Evlilik birliği sona erdikten sonra taraflar arasında uyuşmazlıkların çıktığı konulardan birisi de velayetin kimde kalacağıdır. Hakim velayete ilişkin karar verirken çocuğun üstün yararını gözetmek durumundadır. Velayet davası başka bir yazımızda ele alınmış olup, bu yazıda sadece velayetin değiştirilmesi konusuna değinilecektir. Velayete ilişkin karar hangi aşamada verilmiş olursa olsun kesin hüküm teşkil etmez. Boşanma davası kesinleşmiş olsa dahi bu davada verilen velayete ilişkin kararın değiştirilmesi her zaman istenebilir. Ancak velayetin değişikliğini gerektiren esaslı bir değişikliğin ortaya çıkması ve bu değişikliğin çocuğu olumsuz anlamda etkilemesi gerekmektedir. 8 Yaş ve Üstü Çocukların Velayeti Konusunda Emsal Karar Yargıtay İçtihatları Doğrultusunda Velayetin Değişikliğini Gerektiren Sebepler: …
Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin her ikisi de çocuk üzerinde velayet hakkına sahiptir. Ancak tarafların boşanması halinde hakim çocuğu eşlerden birine verir. Boşanma davalarında tarafların en fazla uyuşmazlık yaşadığı sorunlardan birisi de velayetin kimde kalacağıdır. Velayetin kime verileceği hususu çocuğun menfaati göz önünde tutularak verilmektedir. Amaç çocuğun bu süreci ve sonrasını en az sıkıntılarla atlatabilmesidir. Velayetin Kime Verileceği Nasıl Belirlenir? Boşanma davalarında çocuğun velayetinin kimde bırakılacağı birçok faktör göz önüne alınarak belirlenir. Çocuğun yaşı, sosyal çevresinden ayrı kalıp kalmayacağı, velayet kendisine bırakılacak eşin çocuğa yeterli imkanları sağlayıp sağlayamayacağı, çocuğun diğer kardeşleri ile yaşaması, kimin yanında kalmak istediği gibi birçok faktör …