Nüfus kayıtlarındaki herhangi bir eksikliğin ya da yanlışlığın düzeltilmesi için açılan davalara genel anlamı ile nüfus kaydının düzeltilmesi davası denir. İsim değiştirme davası, soyisim değiştirme davası, yaş değiştirme davası, babalık davası, soybağının reddi davası, öldüğü halde nüfusta sağ olarak görünen kişilerin kaydının düzeltilmesi davası, gaiplik davası gibi kişilerin nüfus kaydına ilişkin tüm dava çeşitlerini kapsayan davalar nüfus kaydının düzeltilmesi davası olarak adlandırılır.
Nüfus Kayıtlarında Hangi Bilgiler Yer Alır?
*Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
*Kayıtlı bulunduğu il, ilçe, köy veya mahalle adı ile cilt, aile ve birey sıra numarası,
*Kişinin adı ve soyadı, cinsiyeti, baba ve ana adı ile soyadları, evli kadınların önceki soyadları,
*Doğum yeri ile gün, ay ve yıl olarak doğum tarihi ve kütüğe kayıt tarihi,
*Evlenme, boşanma, soybağının kurulması veya reddi, ölüm, vatandaşlığın kazanılması veya kaybedilmesi gibi kişisel durumda meydana gelen değişiklik veya yetkili makamlarca yapılan düzeltmeler,
*Dini,
*Medenî hali,
*Yerleşim yeri adresi ve
*Fotoğrafı nüfus kayıtlarında yer alır.
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davasını Kim Açabilir?
Nüfus kaydından yanlışlık ya da eksiklik iddiasında olan herkes bu davayı açabilir. Aynı zamada resmi dairenin talebi üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından da nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılabilir. Bu davalar niteliği itibari ile kamu düzenine ilişkin davalardır. Dolayısıyla dava açma hakkı sadece kişilere değil Cumhuriyet Savcısına da verilmiştir.
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır?
Davalı, aleyhine nüfus kaydı düzeltilmesi gereken kişi ve ilgili Nüfus Müdürlüğüdür.
Dava Açmadan Nüfus Kaydı Düzeltilebilir mi?
Kural olarak mahkeme kararı olmadıkça nüfus kütüğündeki kayıtlar düzeltilemez. Ancak bu kuralın iki istisnası vardır; maddi hatalar ve din bilgisine ilişkin talepler. Din bilgisine ilişkin talepler, ilgili kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydedilir veya değiştirilir ya da boş bırakılır. Maddi hatalardan kasıt ise, dayanak belgesinde bulunduğu halde hatalı veya eksik olarak tescil edilen ya da hiç yazılmayan bilgilerdir. Maddi hataların düzeltilmesi için dava açmaya gerek kalmadan Nüfus Müdürlüğünce düzeltilir.
Büromuz Aile Hukukundan kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.
Boşanma Sonrası Kadının Beklemesi Gereken Süre (İddet Süresi)
Yaş Büyütme ve Yaş Küçültme Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler