Nafakanın Kaldırılması Davası ve Şartları

Nafakanın Kaldırılması Davası ve Şartları

4721 Sayılı Medeni Kanunu’muza göre nafaka çeşitleri 4’e ayrılmaktadır. Bunlar; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakasıdır. Halk arasında genel olarak bilinen nafaka yoksulluk nafakasıdır. Boşanma davalarında, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak kaydıyla geçimi için diğer taraftan süresiz olarak nafaka isteyebilir, bu nafakaya yoksulluk nafakası denir. Her ne kadar nafaka süresiz olarak verilmişse de bazı sebeplerin varlığı halinde nafaka kendiliğinden ya da hakim kararı ile kaldırılabilir. Bu yazımızda sadece nafakanın kaldırılması konusuna değinilmiş olup, nafaka ve nafaka çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için daha önceki yazımızı okuyabilirsiniz.

Nafakanın Kendiliğinden Kalkacağı Durumlar

  • Nafaka alacaklısının başka birisi ile evlenmesi,
  • Nafaka alacaklısının veya nafaka borçlusunun ölümü halinde hakim kararına gerek kalmadan nafaka kendiliğinden kalkacaktır.

Nafakanın Mahkeme Kararı ile Kaldırılacağı Durumlar

  • Nafaka alacaklısının resmi nikah olmaksızın bir başkası ile aynı evde karı-koca hayatı sürmesi ya da imam nikahı ile evlenmesi,
  • Yoksulluğunun ortadan kalkması,
  • Nafaka yükümlüsü eş ile aynı veya daha iyi standartlara sahip olması,
  • Nafaka alacaklısının haysiyetsiz hayat sürmesi durumlarında nafaka yükümlüsü nafakanın kaldırılması davası açarak, nafakanın kaldırılmasını sağlayabilir.

Nafakanın Arttırılması veya Azaltılması

Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde nafakanın arttırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. Örneğin nafaka alacaklısı eş boşanma davası görüldüğü sırada çalışmıyor ve nafakaya muhtaç iken, sigortalı olarak bir yerde çalışmaya başlamış ise ya da kendisinin geçimine yetecek seviyede mirasa sahip olmuş ise refah seviyesi artacağından dolayı nafaka yükümlüsü eş, nafaka ödemek istemeyecek ya da daha az ödenmesine karar verilmesini yetkili aile mahkemesinden talep edebilecektir. Ya da nafaka alacaklısı eşin aldığı nafaka kendisine yetmemeye başlamış ve karşı tarafın maddi gücü de ters orantılı olarak artmış ise nafakanın arttırılması davası açabilecektir.

Bu konuda Nafaka Ödenmezse Ne Olur? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Nafakanın Kaldırılması Davasında Zamanaşımı Var mıdır?

Nafaka ödemesi aylık olarak bağlandığından dolayı nafaka yükümlülüğü devam ettiği sürece nafakanın kaldırılması davası açılabilir. Herhangi bir zamanaşımı ya da hak düşürücü süre söz konusu değildir.

Nafaka davası ve diğer Aile hukukundan kaynaklı davalar hakkında detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Nafaka Borcu Nasıl Ödenir?

Çalışmayan Erkek Nafaka Alabilir mi?

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et