Boşanma Sonrası Kadının Beklemesi Gereken Süre (İddet Süresi)

Boşanma Sonrası Kadının Beklemesi Gereken Süre (İddet Süresi)

İddet süresi ya da diğer adıyla bekleme süresi, boşanan kadının yeniden evlenebilmek için beklemesi gereken süre olarak tanımlanabilir. 4721 Sayılı Medeni Kanunu’muz boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün geçmedikçe kadının evlenmesine olanak tanımamıştır. Kadın boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün geçmedikçe evlenemez. İddet süresi sadece kadınlar için getirilmiştir. Erkeğin beklemesi gereken bir süre söz konusu değildir. iddet süresinin amacı bu sürede doğan çocuğun menfaatini korumaktır.

Medeni Kanun md. 132: Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.

-Doğurmakla süre biter.

-Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması halinde veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası

 

Her ne kadar kadının, boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün beklemesi gerek ise de bu süreyi beklemek istemeyen kadın iddet süresinin kaldırılması davası açarak yeniden evlenebilir, böylece kadın sürenin sona ermesini beklemeden evlenebilecektir. Aşağıdaki şartlardan biri gerçekleşmiş ise, mahkeme iddet süresinin kaldırılmasına karar verir:

  • Kadının doğum yapması halinde iddet süresi sona erer. Kadın boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün içerisinde doğum yaparsa iddet süresi sona erecektir. Medeni Kanun babalık karinesine göre; evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası eski kocasıdır. Bu durumda gerek çocuk için gerek eski eşin hukuki menfaati zarar görebilir. Bu durumla karşılaşan eski eş soybağının reddi davası açmalıdır.
  • Kadının gebe olmadığını kanıtlaması halinde iddet süresi sona erer. Kadın gebe olmadığına dair rapor sunduğu takdirde mahkeme iddet süresinin kaldırılmasına karar verir. Unutulmamalıdır ki bu durumda dava açmak zorunludur. Gebe olmadığına dair raporun evlilik müracaatı sırasında belediyeye sunulması sık yapılan bir hata olup, kabul edilmemektedir.
  • Eski eş ile yeniden evlenilmesi durumunda da iddet süresi kaldırılır. Zira iddet süresinin amacı boşanmanın kesinleşmesinden sonra doğacak olan çocuğun soybağını korumaktır. Çocuğun soybağı eski koca ile evlenilmesi durumunda değişmeyeceği için menfaatine aykırı bir durum bulunmamaktadır.
Kadının Bekleme Süresi Ne Zaman Başlar?

 

Kadının bekleme süresi boşanmanın kesinleşmesinden itibaren başlamaktadır. Boşanma kararının verildiği tarih değil kesinleşmenin gerçekleştiği tarih olduğu dikkatten kaçmamalıdır.

Büromuz Aile Hukuku hakkında Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davaları

Babalık Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Soybağının Reddi Davası Şartları, Tarafları ve Süresi

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et