Yaş Büyütme ve Yaş Küçültme Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaş Büyütme ve Yaş Küçültme Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde nüfus kayıtlarına yanlış tarihte kaydedilen vatandaşların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Özellikle evde yapılan doğumlarda bu durumla karşılaşılmaktadır. Kanunlarımız bu tür hataların kişinin gelecek yaşantısına olan negatif etkisini ortadan kaldırmak için nüfus kaydının düzeltilmesi davalarını öngörmüştür. Yaş küçültme ve yaş büyütme davaları da nüfus kaydının düzeltilmesi davalarından olup, her iki dava da aynı usule tabidir. Ancak bir kimsenin kimlikte yazılı yaşını değiştirebilmesi için kanun birtakım şartlar öngörmüştür.

Yaş Büyütme ve Yaş Küçültme Davası Şartları Nelerdir?

  • Kişinin dış görünüşü değiştirmek istediği yaşa uygun olmalıdır. Değiştirilmek istenen yaş ile kimlikte yazılı yaş arasında 1-2 yaş bulunması halinde bu şart sorun yaratmayacak iken farkın 10 yaşlara çıkması halinde, dış görünüş beyan edilen yaşa uygun değilse dava reddedilecektir.
  • Kişinin büyütmek istediği yaşta bir kardeşi olmamalıdır. Zira böyle bir durumda, anne karnında kalma süresinin hayatın olağan akışına aykırılığının tespiti halinde dava reddedilir.
  • Doğum, hastane ya da doğumevi gibi resmi bir kuruluşta gerçekleşmemelidir, hastane kayıtları resmi evrak niteliğinde olduğundan hastane kayıtlarına itibar edilir.
  • Davacı daha önceden yaş büyütme veya yaş küçültme davası açmamış olmalıdır. Yaş değiştirme davası sadece 1 kez açılabilmektedir.

Davacı ve Davalı Kimdir?

Yaş değiştirme davası bizzat yaşını değiştirmek isteyen kişi tarafından açılır. Eğer kişi reşit değilse dava, velisi ya da vasisi tarafından açılacaktır.

Davalı nüfus müdürlüğüdür.

Yaş Değiştirme Davalarında Resmi Kayıtlar İstenir mi?

Evet, bu tür davalarda davacının okul kayıtları ve varsa askerlik kayıtları gibi resmi kayıtlar istenecektir. Resmi kayıtlardan hayatın olağan akışına aykırı bir durum olması halinde dava reddedilecektir. Örneğin kişi 1998 doğumlu ve 2005 yılında ilkokula başlamış olsun. Bu kişi yaşını 5 yaş küçültmek için başvuru yaptığında davası reddedilecektir. Çünkü davacının iddiasının doğru olduğu düşünülecek olursa 2 yaşında okula başlaması gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda dava reddedilecektir.

Yaş Büyütme Davası ve Askerliğe Etkisi

Günümüzde bazı vatandaşlar bedelli askerlik uygulamasından faydalanmak için yaş büyütme davası açmaktadır. Ancak bu gibi kötüniyetli uygulamaların önüne geçebilmek için bir kanun koyucu Askerlik Kanunu md 81’i, getirmiştir. Bu maddeye göre;

 “Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri (mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılanlar hariç) askerlik işlemlerinde dikkate alınmaz. Ancak; yoklamaları sırasında aile kütüğünde yazılı yaşları ile görünümleri uyumlu olmayanlardan kayden yaş düzeltmelerine engel bulunmayanların yaşlarının düzeltilmesi için askerlik şubesi başkanı tarafından Cumhuriyet savcısına müracaat olunur ve yargılama sonucuna göre askerlikleri yaptırılır.”

Yaş değiştirme ve diğer nüfus kaydına ilişkin değişikliklerle ilgili bir avukattan yardım almalısınız. Zira bu davalar yolu ile yapılan değişiklikler sadece 1 kez yapılabilmektedir. Zaman kaybı  ve maddi kayıp yaşamamak adına bir avukat aracılığıyla dava açmanızı tavsiye ederiz.

Büromuz Aile Hukukundan kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde Gaziantep avukat ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davaları

Boşanma Sonrası Kadının Beklemesi Gereken Süre (İddet Süresi)

Babalık Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et