Yurtdışında Yaşayan Eşin Boşanma Davasına Gelmesi Zorunlu mu? Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma eşlerin en az 1 yıllık evli olmaları ve boşanmanın sonuçları üzerinden mutabık kalmaları halinde açılır. Çekişmeli boşanma davası ise eşlerden birinin boşanmak istememesi ya da boşanmak isteyip de velayet, nafaka ve tazminat gibi boşanmanın ferilerinde anlaşamaması halinde açılır. Boşanma davalarında eşlerin merak ettiği konulardan birisi de boşanma duruşmasına yurtdışında yaşayan eşin katılmasının zorunlu olup olmadığıdır.
Yurtdışında ikamet eden, bu sebeple boşanma duruşmasına gelemeyecek olan eşin boşanmanın kısa sürede sonuçlanması için uzman boşanma avukatı tutması kaçınılmazdır.
Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Katılmak Zorunlu mu?
Anlaşmalı boşanma davaları, bizzat duruşmaya katılmanın zorunlu olduğu davadır. Taraflardan her ikisinin avukatı olsa dahi taraflar bizzat katılmak zorundadır. Peki yurtdışında yaşayan ve duruşmaya gelmesi imkansız olan eş en erken nasıl boşanma kararı alabilir? Şöyle ki, avukat tutmak ve mahkemeye tanık dinletmek şartı ile yine kısa sürede çekişmeli olarak boşanmak mümkündür. Burada boşanmanın türü değişmekte çekişmeli boşanma olmaktadır. Ancak bu durum eşleri yanıltmamalı, yine 1-1,5 ay içerisinde boşanma gerçekleşmektedir.
Çekişmeli Boşanma Duruşmasına Katılmak Zorunlu mu?
Çekişmeli boşanma davaları nispeten daha çetrefilli davalar olması sebebiyle boşanma avukatı ile çalışılmasını tavsiye ediyoruz. Çekişmeli boşanma davasında avukat ile temsil edilen tarafın duruşmaya katılması zorunlu değildir. Dosyanın ve duruşmaların takibi avukat tarafından yapılmaktadır.
Yurtdışında yaşayan eşler, hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davalarında uzman boşanma avukatından yardım almalı, davayı bu şekilde takip etmelidir.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Gaziantep’te Boşanma Davası Nasıl Açılır?