Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Döner mi?

Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Döner mi?

Çekişmeli boşanma davaları, tanıklara, tarafların delillerine, davanın seyrine göre değişkenlik göstermekle beraber 1-2 yılı bulabilmektedir. Bazen deprem ve pandemi  gibi olağanüstü durumlar da sürecin uzamasına sebebiyet verebilir. Çekişmeli boşanma davalarının uzun sürmesi, taraflar arasında yaşanan gerginliğin soğumasına sebep verir, bu da artık birbirinden beklentisi kalmayan, çekişmeli boşanma sürecinde manevi olarak yıpranan tarafların, davalarını anlaşmalı boşanma olarak değiştirmeleri sonucunu doğurabilir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanmaya dönebilir, ancak bunun için şartlar bulunmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Nasıl Çevrilir?

 

Çekişmeli boşanma davası ister bir ay, isterse bir yıl sürsün anlaşmalı boşanmaya çevrilebilir. Ancak bunun için anlaşmalı boşanma şartlarının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası için gereken şartlar;

  • Evlilik tarihi ile dava tarihi arasında 1 yılın dolmuş olması gerekmektedir. Burada 1 yıllık sürenin dava tarihinden geriye dönük hesaplandığı önemlidir. Örneğin bugünden geriye dönük 1 yıl dolmuş olsa dahi, mahkeme bunu kabul etmeyecek, dava açılış tarihinden geriye doğru dolmuş olmasına bakacaktır. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma değil tanık ile çekişmeli boşanma olur.
  • Tarafların her ikisinin anlaşmalı boşanma duruşmasına bizzat katılması gerekir. Dosyada eşlerin avukatı olsa dahi, mahkemeye anlaşmalı boşanma konusunda mutlaka tarafların da bizzat katılması gerekir.
  • Taraflar boşanma, nafaka, tazminat, velayet gibi konularda anlaşma sağlamalıdır. Mal paylaşımı davası ve ziynet davası ayrı dava olarak da görülebileceği için anlaşmalı boşanmanın dışında da tutulabilir.

Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi

 

Taraflar açtıkları boşanma davasında, mahkemeye anlaştıklarına dair beyanda bulunmalı, buna göre yakın bir anlaşmalı boşanma günü almalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü mahkemeye daha önce sunulabileceği gibi duruşma günü de sunulabilir. Mahkeme anlaşmalı boşanma günü taraflar geldiği ve şartlar gerçekleştiği takdirde boşanma kararı verecek ve en geç 30 gün içerisinde gerekçeli karar yazacaktır. Gerekçeli kararın verilmesi ile dosya kapanmaz. Bu sebeple gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmeli, taraflar karar kendilerine ulaştıktan sonra mahkeme kaleminden istinaftan feragat dilekçesi vermeli ya da iki hafta sürenin dolmasını beklemelidir. Süre dolduktan ya da dilekçeler verildikten sonra ise mahkeme dosyaya kesinleşme şerhi vermelidir. Akabinde dosyada tarafların yapacağı bir işlem kalmamış olacak ve boşanma kesinleşecektir.

Büromuz Gaziantep ve çevre illerde Gaziantep avukat, Gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur mu?

Boşanma Davasından Feragat Eden Yeniden Dava Açabilir mi?

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et