Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması ve Yeni KHK

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması ve Yeni KHK

Yurtdışında gerçekleşen boşanmaların Türk makamları nezdinde bir geçerliliği bulunmamaktadır. Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için Tanıma/Tenfiz davası açmak gerekmektedir. Bazı vatandaşlar yurtdışında boşanmış olmasının Türkiye’de de geçerli olacağı düşüncesine kapılarak Türkiye’de dava açmamaktadır. Bu durum ise başta kendileri ve ölüm durumunda mirasçıları nezdinde hukuki ve maddi mağduriyetlere sebebiyet verebilir. Bu tür mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına mutlaka tanıma tenfiz davası açılmalıdır.

Tanıma; yabancı mahkeme tarafından verilen kararın Türkiye’deki makamlar nezdinde geçerli bir boşanma kararı etkisini göstermesi anlamına gelmektedir. Tenfiz ise; yabancı mahkemenin, boşanma kararı yanında velayet, nafaka, tazminat gibi boşanmanın ferileri hakkında da karar vermiş olması durumunda, bu kararların Türkiye’de icra edilebilmesi anlamına gelir.

Tanıma Tenfiz Davasının Şartları Nelerdir?

  1. Yabancı mahkeme tarafından verilen bir boşanma ilamı bulunmalıdır.
  2. Verilen boşanma kararı kesinleşmelidir.
  3. Boşanma kararında Türk kamu düzenine açıkça bir aykırılık bulunmamalıdır.
  4. Yabancı mahkeme tarafından hukuk davalarına ilişkin bir karar olmalıdır.
  5. Yabancı ülke ve Türkiye arasında karşılığın bulunması gerekir (aşağıda değinilecektir.)

Tanıma Tenfiz Davası İçin Hangi Evraklar Gerekir?

  • Öncelikle boşanma kararını veren yabancı mahkemeden imzalı ve mühürlü karar sureti alınmalıdır.
  • Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararı yabancı ülkenin kendi iç hukuk düzenlemesine göre kesinleşmiş bir karar olmalıdır. Türk hukuk sistemimize göre kesinleşme; yasa yollarının tüketilmesi, yasa yoluna başvurudan feragat edilmesi ya da başvuru süresinin geçirilmesi ile mümkündür.
  • Konsolosluktan apostile şerhi alınması gerekir. Apostile şerhinin amacı, kararı veren yabancı ülke yetkili makamlarının, kararı vermeye yetkili olduğunun konsoloslukça tespiti için istenen onaydır. Türk hukukuna göre, apostile şerhi konsolosluklardan alınmalıdır.
  • Yabancı mahkemenin boşanma kararı Türkçe olarak tercümesi yapılmalıdır. Tercüme yeminli tercüme büroları aracılığıyla yapılabilir.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer? Bizzat Katılmak Gerekir mi?

Tanıma tenfiz davasında, eşlerden her biri kendi başına ya da vekili aracılığı ile bu yola başvurabilir. Diğer eşin başvuru anında olmasına gerek yoktur. Ancak davalı eşe tebligat çıkarılması, yasa gereği zorunludur. Davalar genel olarak kısa sürmekte olup, tebligat aşamasına göre dava süresi değişkenlik göstermektedir. Taraflar bir avukat ile temsil edildikleri takdirde davaya bizzat katılma zorunlulukları bulunmamaktadır. Davalı eş tebliğ yapılmasına rağmen duruşmaya katılmaz ya da kendisini bir avukat ile temsil ettirmez ise yokluğunda karar verilebilir.

Tanıma Tenfiz Davası Hangi Ülkeler İçin Söz Konusu Olur?

  • Almanya, Hollanda, İngiltere, Amerika, Avusturya, Kanada, İsviçre, Belçika, Fransa, Norveç, Avustralya, Azerbaycan, Türkmenistan, Rusya, Ukrayna, İsveç, Slovakya, Macaristan, İtalya, İspanya, Japonya, Mısır, Çin, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya’da verilen boşanma kararları için tanıma tenfiz davası açılmalıdır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için tıklayın

Yeni Düzenleme Neler Getirdi?

690 Sayılı KHK ile yurtdışında boşanan vatandaşların; boşanma kararını, tanıma tenfiz davası açmaksızın idari yol ile tanıtabilmesi olanağı getirilmiştir. Bu değişiklik yalnızca boşanma, evliliğin butlanı ve iptaline yöneliktir. Eğer boşanma kararının içeriğinde; velayet, nafaka, tazminat, çocukla kişisel ilişki vs. hususlarda da karar verilmişse, mahkemede tanıma tenfiz davası açmak gerekmektedir.

Nüfus Kütüğüne Tescil uygulamasına henüz geçilmemiştir. Bu sebeple yurtdışındaki boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için, Türk mahkemelerinde dava açmak zorunludur.

Büromuz Aile Hukukundan kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Birikmiş Nafaka Alacağı İçin Hapis Cezası Uygulanır mı?

8 Yaş ve Üstü Çocukların Velayeti Konusunda Emsal Karar

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması (Tanıma Tenfiz)

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et