Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi? Boşanma davalarında nafaka tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olarak ayrılır. İştirak nafakası, müşterek çocuk için ödenen nafaka iken, tedbir nafakası davanın devamı sırasında ödenen nafaka, yoksulluk nafakası ise; dava sonucunda yoksulluğa düşme ihtimali olan eş için ödenen nafakadır. Nafaka çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Nafaka genel olarak uygulamada kadın tarafından talep edilir ve kadın lehine hükme bağlanır. Ancak bu uygulamadaki genel durum olmakla beraber erkek lehine de nafakaya hükmedilmesi mümkündür.

Bu konuda Çalışmayan Erkek Nafaka Alabilir mi? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Kadın lehine nafaka bağlanması için kadının işsiz olması şart değildir, çalışan kadın da nafaka alabilir. Dolayısıyla ister asgari ücretle çalışan işçi olsun isterse memur, çalışan kadın nafaka alabilir. Kadın emekli maaşı alıyor olsa da nafaka alabilir.

Asgari Ücretle Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Boşanma davalarında kadın asgari ücretle çalışıyor olsa da nafaka talep edebilir. Yerleşik Yargıtay içtihatları da bu şekildedir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/455 E. 2019/1084 K. sayılı kararına göre;

“Tarafların gelir durumları karşılaştırıldığında davacının düzenli ve yeterli gelirinin olduğu, bir evi ve tarlasının bulunduğu, davalının ise asgari ücretin biraz üzerinde ücret ile çalışmaya başlamış olsa da bu hâliyle tarafların gelir durumlarının birbirine denk olmadığından ve davalının boşanma nedeniyle yoksulluğu ortadan kalkmadığından, yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılmasına hükmedilemez. 

… hakkaniyet ilkesi gereğince nafakanın uygun bir miktarda indirilmesine karar verilmesi gerekir.”

Hukuk Genel Kurulu kararında da görüleceği üzere asgari ücretle çalışmak tek başına nafakanın kaldırılmasını gerektirmeyip, nafaka yükümlüsü erkek açısından en iyi ihtimalle indirim sebebi oluşturabilir.

Büromuz Aile Hukuku’ndan kaynaklı davalar için Gaziantep ve çevre illerde gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Boşanma Davalarında Telefon Kaydı İstenir mi?

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et