Tefhim kelime anlamı ile bildirme, duyurma anlamına gelir. Ceza yargılamasında tefhim ve tebliğ, süreler açısından oldukça önemlidir. Tefhim, karar duruşmasında duruşmada hazır bulunan tarafa kararın bildirilmesi demektir.
Ceza davasının karar duruşmasında, mahkeme istinaf veya temyiz süresini, tefhimden itibaren başlatmaktadır, ancak duruşmaya katılmayan taraflar için süre kararın kendisine tebliğinden itibaren başlar. Örneğin, ceza davasının duruşmasına katıldınız, mahkeme istinaf süresini duruşma tarihinden itibaren işletecektir, eğer duruşmaya katılmamış olsaydınız süre kararın size tebliğinden itibaren başlayacaktı.
Tefhimde Süre Ne Zaman Başlar? Duruşma Günü Sayılır mı?
Eğer süre gün olarak belirlenmiş ise, duruşmanın yapıldığı gün dikkate alınmayıp ertesi günden itibaren süre başlar. Ancak süre hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. Süre, ay olarak belirlenmiş ise tebligatın yapıldığı günün, son ayda sayı itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. Son bulduğu ayda sayı itibarıyla karşılığı olan gün yoksa; süre, ayın son günü mesai saati bitiminde sona erer. Son gün bir tatile rastlarsa süre, tatilin ertesi günü biter.
Süre Tutum Dilekçesi Nedir?
Süre tutum, kararı itiraz veya istinaf etmek düşüncesinde olan kişilerin, gerekçeli karar yazılıncaya ve kendilerine tebliğ edilinceye kadarki sürecin durdurulması için verilen dilekçedir. Örneğin, ceza mahkemesi, duruşma sırasında mahkumiyete ilişkin karar verdi, ancak mahkeme henüz gerekçesini yazmadığı için, dosyayı istinaf edecek olan sanık ya da müşteki, neyi hangi gerekçelerle istinaf edeceğini bilemeyecek hak kaybı yaşayacaktır. Süre tutum dilekçesi bu hak kaybının önüne geçer. Ceza mahkemesinde süre tutum dilekçesi verme süresi 7 gündür. Kararı istinaf edecek olan taraf, duruşmadan itibaren 7 gün içerisinde süre tutum dilekçesini vermeli, mahkemece gerekçeli karar yazılıp tebliğ edildikten sonra ise ayrıntılı istinaf veya temyiz dilekçesini sunmalıdır.
Burada süre tutum dilekçesinin verildiği gün ile duruşma günü arasındaki süre, istinaf süresinden düşülerek hesaplama yapılır.
Hukuk yargılamasında aslolan kararından tebliğinden itibaren sürenin başlaması iken; ceza yargılamasında aslolan tefhimden itibaren sürenin başlamasıdır. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına bu sürelere mutlaka dikkat edilmelidir.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Beraat Kararı Aldım, Tazminat Davası Açabilir miyim?