Araç değer kaybı nedir? Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır? Araç değer kaybı trafik kazasına karışan araçların, hasara uğraması ve tamir edilmesi sebebiyle, aracın ikinci el piyasasında meydana gelen düşüşü ifade eder. Kaza sonucu arabada meydana gelen değişimler Tramer kayıtlarına işlediği için, düşük bir ücret karşılığı her aracın hasar geçmişi sorgulanabilmektedir. Örneğin, daha önce motor kaputu değişmeyen bir aracın, kaza sonucu motor kaputunun değişmesi veya boyanması, aracın ikinci el piyasasını düşürecek ve alıcılar daha düşük bir ücret karşılığı bu aracı satın almak isteyecektir, aradaki farka araç değer kaybı denir.
Araç değer kaybı hesabı, aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, aracın ikinci el piyasa değeri gibi faktörler dikkate alınarak, uzman eksperler tarafından belirlenir.
Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?
- Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde başvuru yapılmalıdır. (Karşı tarafın kimliğinin belirli olmaması hali hariç)
- Kazada karşı tarafın da kusurlu olması gerekmektedir. Karşı tarafın kusuru %100 olabileceği gibi %25 de olabilir.
- Aracın yaşı 36’dan büyük olmamalıdır.
- İşlem gören parçalar, daha önceden işlem görmemiş olmalıdır.
- Araç onarılamayacak derecede olmamalı, yani perte çıkmamalıdır.
- Araç değer kaybı başvurularında kilometre sınırı 2021 yılında kaldırılmıştır.
Araç Değer Kaybını Kim Öder?
Araç değer kaybı, kazaya karışan diğer aracın sürücüsünden alınabileceği gibi, aracın zorunlu trafik sigortasından da alınabilir. Ancak sigorta şirketinin sorumluluğu, poliçedeki limit ile sınırlıdır. Araç değer kaybında, genel olarak değer kaybı, tahsil kabiliyetinin daha kolay olması sebebiyle trafik sigortalarından talep edilmektedir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı başvurusu birden fazla yöntem ile yapılabilir. Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur.
Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır. Başvurular bizzat veya avukat aracılığıyla yapılabilir. Ancak tahkim yolu, mahkemelerden daha farklı prosedürler içerdiği için araç değer kaybı alanında uzman avukattan bu konuda yardım alınmalıdır.
Başvuru sonucu tahkim komisyonunun verdiği karar mahkeme ilamı gibi kabul edilir, ilamlı icra takibi yapılabilir.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti
Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir. Araç değer kaybı hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak için iletişime geçebilirsiniz. Araç değer kaybı başvurularında komisyon duruşma açmadığı için, tüm şehirler genelinde hukuki danışmanlık vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Kiralık Araç ile Kaza Yaptım, Araç Değer Kaybı Öder miyim?