Araç Değer Kaybı Kilometre Sınırı 2021

Araç Değer Kaybı Kilometre Sınırı 2021

Araç değer kaybı, kazaya karışan aracın ikinci el piyasasında meydana gelen değişiklik olarak tanımlanabilir. Araç, kazaya karışmış ve tamir görmüş ise, aracın değeri kazasız haline nispeten düşmektedir. Bu durumda araç sahibi şartlar gerçekleştiği takdirde, diğer aracın sigorta şirketinden değer kaybı talebinde bulunabilir. Araç değer kaybı başka yazımızda detaylı olarak incelenmiştir. Bu yazı sadece km sınırına ilişkindir.

Ticari Kazanç Kaybı Nedir? Nasıl Tahsil Edilir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Değer kaybı hesaplaması yapılırken; aracın yaşı, kilometresi, markası, modeli, hasar geçmişi ve rayiç değeri gibi hususlar dikkate alınır.

Araç değer kaybı talep edebilmek için;

  • Araç sahibi ya kusursuz ya da daha az kusurlu olmalıdır. %100 kusurlu araç sahibi değer kaybı başvurusunda bulunamaz.
  • Tamir edilen, boyanan, değiştirilen ya da işlem gören parçalar kazadan önce orijinal olmalıdır. Örneğin, kazadan önce arabanın sağ ön kapısı boyalı, kaza sebebiyle değişmesi gerekmişse bu durumda kapı için değer kaybı talebinde bulunulamaz.

Araç Değer Kaybı Kilometre Sınırı 2021

 

Mart 2020 yılına kadar, araç değer kaybı talep edebilmek için aracın kilometresinin 165.000 ve daha az olması gerekiyordu. Ama Trafik Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklikle bu sınır kaldırılmıştır. Artık daha çok kilometreye sahip araçlar da değer kaybı talebinde bulunabilir.

Burada önemli olan, kaza tarihi değil, poliçe tarihidir. Trafik sigortası poliçesi 1 Nisan 2020 tarihinden sonra olmalıdır.

Eski uygulamada, değer kaybı kapsamı dar iken, Anayasa Mahkemesi’nin 9 Ekim 2020 tarihli kararı ile, Değer Kaybı Hesaplama Formülü kaldırılmıştır. Artık plastik tampon, cam, radyo, teyp, lastik, hava yastığı,  jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değişse ya da işlem görse de değer kaybı tazminatı talep edilebilecektir.

Büromuz Araç değer kaybı hakkında, avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Kiralık Araç ile Kaza Yaptım, Araç Değer Kaybı Öder miyim?

Trafik Kazası Sonucu Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Ticari Kazanç Kaybı Nedir? Nasıl Tahsil Edilir?

Vakıf Nasıl Kurulur?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et