İşten Çıkarma Yasağı, Ücretsiz İzin Ve Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?

İşten Çıkarma Yasağı, Ücretsiz İzin Ve Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?

İşten çıkarma yasağı kalktı mı? Pandemi sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma hayatına yönelik önlem ve tedbirler alınmıştır. Bunların başında ise iş yaşantısını oldukça etkileyen işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği gelmektedir.

İşten Çıkarma Yasağı Uzatıldı mı?

İşten çıkarma yasağı uzun bir süredir devam etmekte olup en son 17 Mayıs 2021 tarihinde uzatılarak 30 Haziran 2021 tarihine kadar devam etmesine karar verilmişti. Ancak yeni bir uzatma kararı olmadığı için, 1 Temmuz 2021 itibariyle işten çıkarma yasağı da sona erdi.

İşten çıkarma yasağı, 4857 Sayılı İş Kanunu’na eklenen geçici 10. Madde ile getirilmişti. Ancak çoğu işveren bu durumdan mağdur olmuş ve farklı işten çıkış kodu ile yine çalışanları işten çıkarmıştır. Yasağa riayet ederek çalışanlarını işçinin rızasını almadan ücretsiz izne gönderen işletme sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Ücretsiz izne gönderilen işçiler çok cüzi miktar nakdi ödeme desteği almaktaydı.

Bu konu ile ilgili Koronavirüs İş Kazası Sayılıyor Mu? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?

İş hayatındaki istihdamın devamını sağlamak amacıyla 2020 Nisan ayında kısa çalışma ödeneği uygulaması getirilmişti. Kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Fonundan işçilere ödenmekteydi. Ancak kısa çalışma ödeneği uygulamasına da 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren son verildi.

Nakdi Ücret Desteği Uzatıldı mı?

İşten çıkarma yasağı olduğu için işverenler işçileri ücretsiz izne çıkarmakta, izne çıkan işçiler ise ücretsiz izin desteği de denen nakdi ücret desteğinden faydalanmaktaydı. Nakdi ücret desteği oldukça az olup, tek taraflı ücretsiz izne çıkarma yetkisinin sona ermesiyle beraber nakdi ücret desteği de sona erdi. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren nakdi ücret desteği hakkı sona ermiştir.

Büromuz İş Hukuku ile ilgili davalar için Gaziantep ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Vakıf Nasıl Kurulur?

Ticari Kazanç Kaybı Nedir? Nasıl Tahsil Edilir?

Yasadışı Bahis Cezası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et