Boşanma davası devam ederken ya da boşanma davası sona erdikten sonra, taraflardan birinin diğerine nafaka ödemesine karar verilebilir. Nafaka kararı verilmesine rağmen nafaka yükümlüsünün ödeme yapmamasına bazı yaptırımlar getirilmiştir. Nafaka ödenmezse ne olur? Nafaka suçu, nafaka cezası ne kadar? Gibi sorular en çok yanıtı merak edilen konulardandır.
Tedbir Nafakasının Ödenmemesi
Tedbir nafakası boşanma davası devam ederken, çocuk ya da taraflardan biri lehine karar verilen nafakadır. Tedbir nafakası dava sona erdikten sonra değil devam ederken ödenir. Tedbir nafakasının ödenmemesi halinde icra yoluna başvurulabilir. Ancak burada mahkeme ilamı değil, ara karar olduğu için ilamsız takip başlatılmalıdır. Borçlu ödeme emrine rağmen ödeme yapmıyorsa 3 aya kadar hapis cezası için icra ceza mahkemelerine şikayet edilebilir.
Yoksulluk, İştirak Nafakasının Ödenmemesi
Yoksulluk nafakası boşanma davası sona erdikten sonra yoksulluğa düşme ihtimali olan taraf için hükmedilen nafakadır. İştirak nafakası ise, velayet kendisinde olmayan tarafın çocuk için ödediği nafakadır.
Yoksulluk nafakasının ödenmemesi ya da iştirak nafakasının ödenmemesi halinde, alacaklı taraf ilamlı icra takibi başlatabilir. Borçlu ilamlı icraya rağmen ödeme yapmamışsa artık icra ceza mahkemelerinde şikayet yoluna gidilmelidir.
Nafaka İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Aylık hükmedilen nafakanın ödenmemesi halinde nafakanın icrası yoluna gidilmelidir. Nafaka icra takibi üzerine icra müdürlüğü borçluya icra emri gönderir. Borçlu icra emrine 7 gün içinde itiraz etmemişse takip kesinleşir. Takibin kesinleşmesine rağmen borçlu ödeme yapmamış ve 1 aylık ödeme süresi dolmuşsa artık şikayet yoluna gidilebilir.
Nafaka alacağı öncelikli alacaklardandır. Örneğin emekli maaşına kural olarak kişinin muvafakati yani izni olmadan haciz konulamıyorken, nafaka alacağı hakkında izin gerekmeksizin haciz konulabilir.
Nafaka Ödememe Suçu ve Cezası
Nafaka ödememe suçu ve nafaka cezası İcra İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre aylık nafakasını ödemeyen nafaka borçlusu hakkında 3 ay içerisinde şikayet yoluna başvurulmalıdır. Örneğin, Ocak ayının nafakasını ödemeyen borçlu en geç Nisan ayında ödemezse başvuru yapılabilir. Başvuru geriye yönelik en fazla 3 aylık nafaka için yapılır.
İcra ceza mahkemesi nafaka ödemeyen borçlunun, 3 aylık tazyik hapsine karar verebilir. Hapsin infazına başlanmış ve borçlu ödeme yapmışsa, derhal tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.
Birikmiş Nafakanın İcrası
Birikmiş nafaka aylık nafakadan farklı hükümlere tabidir. Aylık nafaka alacağı öncelikli alacaklardan olmasına rağmen birikmiş nafaka alacağı adi alacaktır. Birikmiş nafaka alacağı için muvafakat olmadan emekli maaşına haciz konamaz. Birikmiş nafaka ilamsız takip ile geriye yönelik 10 yıllık zamanaşımına göre talep edilir.
Birikmiş Nafaka Hapis Cezası
Bu konuda Birikmiş Nafaka Alacağı İçin Hapis Cezası Uygulanır mı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Birikmiş nafakanın icrası genel hükümlere göre talep edilir. Birikmiş nafaka için 3 aylık tazyik hapsi söz konusu değildir. Dolayısıyla normal nafakalarda olan hapis cezası birikmiş nafaka için geçerli değildir.
Nafaka davaları, Aile Hukuku ile Boşanma Davaları hakkında hak kaybına uğramamak için boşanma avukatı ile davanızın takip edilmesini öneriyoruz. Büromuz Gaziantep ve yakın illerde Gaziantep boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık faaliyeti yürütmektedir. Detaylı bilgi için randevu alabilirsiniz.
Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası