Boşanma Davalarında Telefon Kaydı İstenir mi?

Boşanma Davalarında Telefon Kaydı İstenir mi?

Tarafların evlilik birliği içerisinde birbirlerine karşı “sadakat yükümlülüğü” bulunmaktadır. Ancak boşanma davalarının bir kısmı aldatma sebebiyle açıldığı ve bu sebeple açılan davalarda telefon kayıtları önem taşıdığı için, boşanma davalarında telefon kayıtları istenir mi gibi sorular merak edilmektedir.

Boşanma Davalarında Telefon Kaydı İstenir mi?

Boşanma davalarında telefon kaydı sadece; kullanıcının ne kadar süre ile, hangi saatte ve hangi tarihte konuşulduğu bilgileriyle sınırlıdır. Gsm operatörleri kişilerin telefon görüşmelerini ses kaydına alamaz, çünkü TCK kapsamında “haberleşmenin gizliliğini ihlal” ile karşı karşıya kalır. Kişilerin telefon görüşmeleri içeriği ses kaydına alınmadığı için Gsm operatörü, mahkeme böyle bir talepte bulunsa dahi talebi reddedecektir.

Dolayısıyla haberleşmenin içeriği değil sadece; tarihi, süresi, saati gibi ayrıntılar paylaşılmaktadır. Boşanma davalarında telefon kaydı bilgileri operatör şirketlerinden sıklıkla istenmekte olup, boşanma davalarında kusurun kimde olduğunu gösterebilir.

Bu konuda Facebook Kayıtları Boşanma Davasında Delil Olabilir mi? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Boşanma Davalarında Ses Kaydı Delil Sayılır mı?

Türk Ceza Kanunu’na göre; “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Boşanma davalarında taraflardan biri, karşı tarafa karşı elinde delil tutabilmek için telefon ya da ses kayıt cihazı ile karşı tarafın sesini kaydederek mahkemeye sunduğu sıklıkla görülmektedir. Ancak bu durum sunan kişi açısından “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” suçunu oluşturabilir. Kural olarak bu suretle elde edilen delil de hukuka aykırı delil olup, , mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.  

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 21.06.2011 gün ve 2010/5-187 E – 2011/131 K sayılı kararında: “Kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun olduğunun kabulü zorunludur.” denilerek delil amaçlı ve kişinin kendisine yönelen eylemler nedeniyle ses kaydı yapılmasının hukuka uygun olduğu kabul edilmiştir.” Burada en önemli nokta kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak ses kaydı almasıdır. Boşanma davalarında örneğin aldatmayı ispat etmek için ses kaydı alınması durumunda ortada suç vasfı taşıyan fiil söz konusu olmadığı için delil hukuka aykırıdır denilebilir.

Boşanma Davalarında Geriye Dönük Telefon Kayıtları Çıkarılabilir mi?

GSM operatörleri kullanıcıların telefon görüşmesi içeriğini ya da sms içeriğini kaydetmemekle birlikte; hangi numara ile hangi zamanda ve ne kadar süre ile görüştüğünü geçmişe dönük olarak saklamaktadır. Yine operatörler, bu bilgileri kişilere değil sadece mahkemeye vermektedir. Dolayısıyla bu delile dayanacak olan taraf telefon kayıtlarının geçmişe dönük olarak çıkarılmasını davanın görüldüğü Aile Mahkemesi’nden talep etmelidir.

Büromuz boşanma davaları ve Aile Hukuku‘ndan kaynaklı diğer davalar hakkında hukuk ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Ayrı Odalarda Yatmak Boşanma Nedeni mi?

Nafaka Borcu Nasıl Ödenir?

Düğünde Takılan Altınlar (Ziynet) Kime Aittir?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et