Kira Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu?

Kira Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu?

Kira Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu? Kira sözleşmesinden ve kira hukukundan kaynaklanan davalar için, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunlu hale getirilmiştir. Hali hazırda Ticaret hukuku, İş hukuku ve Tüketici hukukunda zorunlu uygulanan arabuluculuk süreci artık Kira hukukunda da zorunludur.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’na eklenen 18/B maddesine göre, “Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar” hakkında dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunlu hale gelmiştir.

Kira Tespit Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu?

Kira tespit davası, kira ilişkisinin 5 yılı doldurmasının akabinde, kiraya veren tarafından açılan, kira bedelinin emsale uygun olması amacıyla açılan kira hukukuna ilişkin davadır. Kira tespit davalarında arabuluculuk zorunludur.

Kiralananın Tahliyesi Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu?

Kiralananın tahliyesi icra kanalıyla yapılabileceği gibi mahkemeye başvuru ile de başlatılabilir. Burada gidilen yola göre cevap değişmektedir. Kanun, taşınmazın ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin tahliye başvurularında arabulucuya başvuruyu zorunlu tutmamışken, sulh hukuk mahkemesine başvuru ile başlatılan tahliye davalarında arabulucuyu zorunlu tutmuştur.

Kira Konusunda Arabuluculukta %25 Zammın Üzerine Çıkılabilir mi?

Bilindiği üzere kira bedellerindeki fahiş artışın ardından Devlet tarafından müdahale edilmiş, en fazla %25 zam oranının uygulanabileceği belirtilmiştir. Ancak uygulamada çoğu zaman belirlenen zammın üzerinde artış konusunda anlaşılmaktadır. Kira bedelinin yeniden belirlenmesi amacıyla yapılan arabuluculuk başvurularında %25’in üzerine çıkılıp çıkılamayacağı belirsiz iken, Adalet Bakanı tarafından yapılan yeni açıklamaya göre, “eğer taraflar bu sınırın üzerine çıkılması konusunda anlaşmışsa çıkılabileceği” belirtilmiştir. Uygulamada da kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunda bu şekilde seyredeceğini öngörmekteyiz.

Kira Uyuşmazlıklarında Arabulucuya Başvuru Ücretli mi?

Kira uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru ücretli değildir, başvurucu herhangi bir ücret ödemez. Ancak anlaşma sağlanması halinde kanuna uygun bir ücret ödemesi söz konusu olmaktadır. Bu ücret iki taraftan da eşit alınabileceği gibi, taraflar arabulucu ücreti ödemesinin tamamını bir tarafın yapmasını da kararlaştırabilir.

Arabulucuda anlaşma sağlanamaması halinde ise, arabulucu ücretini Hazine karşılamakta olup, dava sonunda haksız çıkan taraftan Hazine tarafından tahsil edilmektedir.

Kira uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuran tarafın ve karşı tarafın ilk oturum toplantısına katılımı zorunludur. Sürece katılmayan taraf, dava sırasında haklı çıksa dahi, hem arabulucu ücreti hem de yargılama masrafından sorumlu olacaktır. Yine katılmayan taraf vekili karşı vekalet ücretine de hak kazanamayacaktır.

Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Ne Kadar Sürer?

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk en fazla 3 hafta sürmektedir. Tarafların talebi ile arabulucu tarafından bu süre 1 hafta daha uzatılabilir. Görüldüğü gibi arabuluculuk süreci davalara kıyasla oldukça kısa sürmektedir. Yine arabulucu tarafından hazırlanan tutanak da mahkeme kararı niteliğinde belgedir.

Kira Uyuşmazlıklarında Arabulucuya Nasıl Başvuru Yapılır?

Başvuran kişi herhangi bir arabulucuya başvuru yapabileceği gibi, adliye arabuluculuk bürosuna da başvuru yapabilir. Başvurucunun seçtiği arabulucuyu diğer tarafın kabul etmeme hakkı vardır, ancak büro tarafından belirlenen arabulucuyu haklı sebep olmaksızın taraflar reddedemez.

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu süreci avukat tarafından da yürütülmektedir. Hatta hak kaybı yaşanmaması adına doğru olan da bu sürecin vekil aracılığıyla takip edilmesidir.

Büromuz Gaziantep ve çevre illerde Gaziantep avukat olarak avukatlık, danışmanlık ve uzman arabuluculuk hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için randevu alabilirsiniz.

 

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et