Trafik Kazası Sonucu Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Trafik Kazası Sonucu Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Günümüzün en büyük sorunlarından birisi trafik kazalarıdır. Nüfusun artması, toplu taşıma kullanım oranının nüfusa oranla azalması, yollardan kaynaklanan aksaklıklar, sürücü dikkatsizliği, alkollü araç kullanımı, hız sınırının aşılması gibi birçok faktör bu kazaların oluşmasına maalesef sebebiyet vermektedir. Kaza sonucu, kazaya karışan araçlarda maddi hasar meydana gelebileceği gibi sürücü ya da yolcularda yaralanma ve ölüm vakıaları da gerçekleşebilmektedir. Araçta oluşan araç değer kaybı başka bir yazımızda ele alınmış olup, bu yazıda sadece maddi ve manevi tazminat konusuna değinilmiştir.

Davayı Kimler Açabilir?

Yaralamalı trafik kazalarında, kaza sonucu mağduriyet yaşayan kişi, çalışma gücünün kısmen ya da tamamen kaybı sebebiyle maddi tazminat, kaza sebebiyle uğradığı psikolojik sarsıntı sebebiyle ise manevi tazminat davasını bizzat açacaktır.

Eğer kaza sebebiyle ağır bedensel zarar meydana gelmişse, kişinin yakınları da manevi tazminat isteme hakkına sahiptir.

Ölümlü trafik kazalarında ise, trafik kazası sonucu hayatını kaybeden kişinin yakınları destekten yoksun kalma tazminatı talep edeceklerdir. Ölen kişinin eşi, anne babası, çocukları ve kardeşleri tazminat davası açabilirler. Bu kişilerin dışında yer alan üçüncü kişiler ise, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren kişini sağlığında kendilerine destek olduğunu kanıtladıkları takdirde dava açabilirler.

Dava Kime Karşı Açılır?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre; “Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün ünvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur.” Dolayısıyla kazaya karışan aracın sürücüsü, aracın sahibi ve trafik sigortası meydana gelen zarardan birlikte sorumludur. Ancak trafik sigortasının sorumluluğu poliçe limiti ile sınırlıdır.

Aracın Sigortası Yoksa Dava Nereye Açılır?

Eğer kazaya karışan araç sürücüsü zorunlu mali mesuliyet sigortası yaptırmamış ise ya da çarpan aracın plakası tespit edilememişse; maluliyet tazminatı ve destekten yoksun kalma tazminatı, Sigortacılık Kanunu uyarınca kurulan “Güvence Hesabı’ndan” talep edilebilecektir. Güvence Hesabı hakkında ayrıntılı bilgiler için tıklayın.

Yaralamalı Trafik Kazası Sonucu Hangi Zararlar İstenir?

  • Manevi tazminat,
  • İş göremezlik tazminatı,
  • Yaralanan kişinin tedavi giderleri,
  • Tedavi süresince kişinin çalışmamasından dolayı mahrum kaldığı geliri,
  • Araçta meydana gelen hasar ve değer kaybı talep edilebilir.

Ölümlü Trafik Kazası Sonucu Hangi Zararlar İstenir?

  • Destekten yoksun kalma tazminatı,
  • Cenaze ve defin giderleri,
  • Ölüm hemen gerçekleşmemişse hastane giderleri talep edilebilir.

Sigorta Şirketine Başvuru Zorunluluğu

Yeni düzenlemeye göre; dava açılmadan önce sigorta şirketine başvuru zorunluluğu getirilmiştir. Aksi takdirde açılan dava şartı yokluğu sebebiyle reddedilecektir. Sigorta şirketi 15 gün içerisinde eksik ödeme yaptığı ya da hiç ödeme yapmadığı takdirde dava yoluna gidilebilecektir.

Trafik Kazalarında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl, ancak zarar gören, faili ve zararı daha geç öğrendiyse kazadan itibaren 10 yıllık zamanaşımı mevcuttur. Ancak meydana gelen fiil Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ediyorsa ceza zamanaşımı süresi uygulanır. Trafik kazası sonucu yaralama meydana gelmişse ‘taksirle yaralama’; ölüm meydana gelmişse ‘taksirle öldürme’ suçu gerçekleşir. Dolayısıyla burada da ceza zamanaşımı süresi uygulanacaktır.

Trafik kazasından kaynaklanan davalar oldukça meşakkatli ve hukuki bilgi gerektiren davalardır. Hak kaybı yaşamamanız adına mutlaka bir avukattan yardım almalısınız. Büromuz Trafik kazalarından kaynaklı Tazminat Hukuku ve Araç Değer Kaybı başvuruları hakkında Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Güvence Hesabı Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Araç Değer Kaybı Kilometre Sınırı 2021

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Kiralık Araç ile Kaza Yaptım, Araç Değer Kaybı Öder miyim?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et