Güvence Hesabı Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Güvence Hesabı Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Güvence Hesabı, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 14. Maddesi gereğince, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri bünyesinde kurulmuştur. Güvence Hesabı’nın amacı, trafik kazası sonucu yaşanan mağduriyetleri bir nebze olsun gidermektir. Trafik kazaları; maddi hasarlı, yaralamalı ya da maalesef ölümlü olarak sonuçlanabilmektedir. ‘Trafik kazası sonucu maddi ve manevi tazminat davası’ başlıklı yazımızda bu konuya değinilmiştir. Bu yazıda yaşanan kazalar neticesinde Güvence Hesabı’na başvuru şartları ve bu fonun karşıladığı zararlar kapsamından bahsedilecektir. Unutulmamalıdır ki; Güvence Hesabı’nın sorumluluğu; rizikonun gerçekleştiği tarihte geçerli zorunlu sigorta poliçesinin teminat limitleri ile sınırlıdır.

Güvence Hesabı’na Başvuru Şartları

1.Kazaya neden olan diğer aracın tespit edilememesi durumunda yaralanma meydana gelmişse bedensel zarar için, ölüm meydana gelmişse destekten yoksun kalma tazminatı için Güvence Hesabı’na başvuru yapılabilir. Aracın plakasının alınamaması, olay yerinde bulunan mobeselerin plaka tespiti yapamaması gibi durumlarda kaza sebebiyle mağduriyet yaşayan kişiler Güvence Hesabı’na başvuru yapabilirler.

2.Kazaya neden olan aracın sigortasının bulunmaması halinde yaralanan kişi için bedensel zarar, kaza ölümle sonuçlanmışsa destekten yoksun kalma tazminatı için Güvence Hesabı’na başvurulabilir. 

3.Araç çalınmış veya gasp edilmişse ve Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işleten sorumlu tutulamıyorsa; kaza sonucunda yaralanma meydana gelmişse bedensel zarar için, ölüm meydana gelmişse destekten yoksun kalma tazminatı Güvence Hesabı’na gidilebilir.

4.Trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketinin mali yapısının bozulması ve sürekli olarak bütün sigorta dallarında çalışma ruhsatlarının iptal edilmesi veya şirketin iflas etmesi halinde ortaya çıkan maddi zarar, bedensel zarar ve destekten yoksun kalma tazminatı için Güvence Hesabı sorumludur. (Bu madde kapsamındaki sigorta şirketleri; Universal Sigorta, Emek Sigorta, Akdeniz Sigorta, Egs Sigorta, GIC Dünya Sigorta-Eski Bayındır Sigorta, Kapital Sigorta, Hür Sigorta ve Ege Sigorta)

5.Yeşil Kart Sigortası uygulamaları için faaliyet gösteren Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunca tekemmül ettirilen ödemeler için de Güvence Hesabı’na başvurulabilir. Yeşil Kart Sigortası; araç kullanıcılarının sisteme üye diğer bir ülkede yapacağı kazalardan kaynaklanan zararları teminat alan sigortadır.

*Görüldüğü gibi manevi zararlar Güvence Hesabı’nın teminat kapsamına dahil değildir.

Güvence Hesabı’nın Rücu Hakkı Var mıdır?

Güvence Hesabı, ödediği tazminatın tahsili amacıyla KTK’nun 108. ve Güvence Hesabı Yönetmeliği’nin 16.maddesi uyarınca zarar veren aracın işletenine, sürücüsüne, sigortacısına veya sigortacının iflas masasına rücu etmektedir.

Büromuz Trafik kazalarından kaynaklı tazminat ve Tazminat Hukuku davaları hakkında Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Kiralık Araç ile Kaza Yaptım, Araç Değer Kaybı Öder miyim?

Trafik Kazası Sonucu Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Dava Açılır?

Araç Değer Kaybı Kilometre Sınırı 2021

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et